Novoroční předsevzetí pro vašeho chlupáče, která prospějí jemu i vám?

Nový rok pro mnohé znamená nové začátky. A většina lidí má proto ve zvyku si dávat novoroční předsevzetí, která mají změnit jejich život k lepšímu. Ruku na srdce, u předsevzetí to většinou končí…

Novoroční předsevzetí se však nemusí týkat jen vás, ale také vašich domácích mazlíčků! Ta se vám budou možná plnit lépe a přinesou pozitivní změnu i do vašeho života.

Kvalita v misce

Stejně jako u lidí platí, že zdravá a vyvážená strava je půl zdraví a může vašemu zvířeti zajistit dlouhý a spokojený život. Kvalitní strava podporuje přirozenou imunitu a slouží také jako prevence proti kloubním problémům. Na prvním místě ve složení krmiva musí figurovat živočišné bílkoviny. Častou chybou je také příliš velké, nebo naopak malé množství potravy. Krmivo proto vždy važte. Psi nepřemýšlejí nad tím, co a kolik toho snědí, jako my lidé. Většina psů nemá problém se přejídat, a proto je nutné, aby denní dávku hlídal jejich majitel. Zejména v případě, má-li pes větší chuť k jídlu a tím pádem i větší sklony přibírat. Proto hlídejte krmnou dávku granulí a přizpůsobte ji dalšímu příjmu potravy (pamlsky) a zároveň i výdeji energie.

Pohyb, pohyb a zase pohyb 

Zvláště v zimním období, kdy je venku zima a často prší nebo sněží, se některým z nás nechce trávit moc času na vycházkách. Váš pes ale pohyb stále potřebuje. Procházky jsou pro něj časem, který si opravdu užívá. Pravidelné procházky jim totiž neposkytují jen potřebný pohyb, ale jsou pro ně i mentálním cvičením – pořád objevují nové pachy a vjemy z okolí. Navíc se jedná o čas, který mohou strávit se svým páníčkem.

Společně

Psi, ale i jiná domácí zvířata, jsou na svých pánech závislí a milují proto každou chvíli, kterou s vámi mohou strávit. Zkuste si proto vyčlenit několik minut navíc, které strávíte se svým mazlíčkem a je v podstatě jedno, zda si s ním budete hrát, půjdete s ním na procházku, nebo jen spolu posedíte u oblíbeného pořadu v televizi.

Jednou za čas by si každý psí páníček měl najít také čas na péči o svého parťáka. Nikdo by neměl zapomínat na pravidelné kontroly u veterináře, péči o drápky, srst a zuby, a také být všímavější ke změnám jeho nálad a chování, které mohou signalizovat například zdravotní problémy

Učíme se nové věci 

Jedno z nejoblíbenějších novoročních předsevzetí, které si dáváme, je naučit se něco nového. Proč do toho nezahrnout i svého čtyřnohého přítele? Naučit se nový trik nebo si jen oprášit výcvik vám může pomoci trávit více času společně. Má váš pes nějaký zlozvyk, který tolerujete, přestože vám leze krkem? Zkuste ho to odnaučit! Pejsci jsou učenliví v každém věku, stačí jen najít správnou motivaci. 

Pokud se na výchovu už necítíte, můžete se svým parťákem chodit na cvičák nebo kurzy poslušnosti. 

Méně stresu, více zábavy

Hrajte si spolu a nebuďte na vašeho psa (ani na sebe) tolik přísní! Kvůli rozkousané bačkoře se svět nezhroutí a trocha zlobení k životu se psím parťákem zkrátka patří. Ještě k tomu to většinou dělá z nudy.

Namísto křiku, který vašeho psa jen vystresuje, mu zkuste najít jinou zábavu, která ho opravdu zabaví. Vybavte se do nového roku novými hračkami, které bude moct nejen kousat, ale zabaví také jeho hlavu!

(sd, Foto: Shutterstock)

Příbuzné články