Oblíbená únorová akce pro dospělé cílí také na ženy

Osvětová akce nazvaná Suchej únor, která právě začíná, vyzývá každoročně lidi k měsíčnímu odepření si alkoholických nápojů a uvědomění si svého vztahu k alkoholu. Akce je zaměřena nejen na muže, ale i na ženy.

Dříve byla závislost na alkoholu či jeho rizikové užívání doménou mužů. Podle statistik je ale ženy v posledních letech postupně dohánějí. Podle odborníků jsou nejohroženější matky na mateřské či manželky vytížených podnikatelů.

Akce Suchej únor má i své webové stránky suchejunor.cz, kde najdete řadu zajímavých informací, a je zde i možnost se registrovat. Registrace je dobrovolná a směřuje k finanční podpoře kampaně, neziskové organizace a dalších dobročinných projektů, které kampaň podporuje.

Na výše uvedených stránkách jsou například uvedená „Alkofakta“, která příliš potěšitelná nejsou. Například se uvádí, že společenské náklady nadměrného pití se v ČR odhadují na 56 miliard Kč ročně. Za hranou rizikového pití se u nás údajně pohybuje přes milion lidí, to je zhruba každý 7. dospělý.

Alkohol a ženy
Podle informací ze stránek alkoholpodkontrolou.cz je ženský organismus všeobecně vůči účinkům alkoholu mnohem citlivější než mužský. Je to způsobeno také tím, že ženy mají oproti mužům větší podíl tukové tkáně, menší výkonnost jater a méně aktivní žaludeční enzymy. Proto se ženy opijí rychleji než muži. Ženy mají také oproti mužům méně vody v těle, přičemž platí, že čím méně vody, tím méně dojde při průchodu trávicím traktem k naředění alkoholu. Ženský mozek a další orgány jsou tak vystaveny většímu množství alkoholu a více toxickým látkám, které vznikají při odbourávání alkoholu.

Při dlouhodobém pití alkoholu existuje u žen větší pravděpodobnost poškození zdraví, a to i tehdy pije-li žena méně alkoholu nebo kratší dobu než muž. Současně jsou více ohroženy jaterními a srdečními onemocněními, poškozením mozku a vysokým krevním tlakem. Nadměrné pití alkoholu u žen navíc zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění, a to především rakoviny prsu, trávicí soustavy a hlavy a krku, které se zvyšuje o to víc, jestliže žena zároveň kouří.

U žen, které pravidelně pijí, byla zjištěna snížená produkce pohlavních hormonů, vyšší riziko onemocnění vaječníků nebo problémy s otěhotněním a neplodností.

Projevy závislosti na alkoholu jsou u žen různé. Nejčastěji se ženy snaží svou závislost skrývat, různě maskovat a pít pouze doma a o samotě. Později, kdy se již postupně rozvíjí závislost, žena ztrácí sociální zábrany, konzumaci alkoholu netají ani na veřejných místech či dokonce v zaměstnání. Tato fáze může pozvolna přejít do tzv. terminální fáze alkoholismu, během níž už žena není schopna maskovat nic, její osobnost degraduje, objevuje se poškození poznávacích funkcí, narušení emocionálních projevů a zvýraznění hysterických rysů.

Akce Suchej únor, o níž lze informace najít i například na Facebooku, je dobrou příležitostí ověřit si, jak na tom s alkoholem jsme.

Organizátoři doslova píší: „Dát si odstup od alkoholu (ale stále více i od dalších libůstek) a zjistit, zdali my ovládáme je, nebo ony nás. Během měsíce na suchu otestuješ sebe, svoje okolí a připomeneš si, co všechno můžeme i bez Alkoholu. Suchej únor je životní styl. Je to jistota, že víš, kdo koho tady ovládá.“

(hav, grafika: facebook.com/suchejunor)

Příbuzné články