Jak mluvit s dětmi o konfliktu na Ukrajině?

Vzhledem k tomu, že se situace na Ukrajině nelepší, nejen dospělí, ale i děti jsou stále častěji vystavovány válečnému zpravodajství. To u nich může vyvolávat pocity nejistoty, úzkosti a strachu. Jedním z hlavních doporučení psychologů je, že je potřeba s dětmi hovořit. Jak na to, radí například organizace Save the Children.

Ane Lemcheová, psycholožka a dětská poradkyně této organizace, uvedla, že děti nemusí plně rozumět tomu, co se na Ukrajině děje, ale mohou mít spoustu otázek. „To, co se děje na Ukrajině, může být děsivé pro děti i dospělé. Ignorování nebo vyhýbání se tomuto tématu může vést k tomu, že se děti budou cítit ztracené, osamělé a ještě vystrašenější, což může mít vliv na jejich zdraví a pohodu. Je nezbytné vést s dětmi otevřené a upřímné rozhovory, které jim pomohou zpracovat to, co se děje," řekla Lemcheová.

Jak a kdy tedy s dětmi hovořit o vojenských konfliktech?

1. Udělejte si čas a naslouchejte, když chce vaše dítě mluvit.
Dejte dětem prostor, aby vám řekly, co vědí, jak se cítí a aby vám mohly klást otázky. Je možné, že si o situaci vytvořily úplně jiný obrázek než vy. Udělejte si čas a vyslechněte si, co si myslí a co viděly nebo slyšely.

2. Přizpůsobte rozhovor dítěti.
Když přistupujete k rozhovoru s dítětem, mějte na paměti jeho věk. Malé děti nemusí rozumět tomu, co znamená konflikt nebo válka. Proto vyžadují vysvětlení odpovídající jejich věku. Dávejte pozor na to, abyste při vysvětlování nezabíhali do přílišných podrobností. To může děti zbytečně zneklidnit. Mladším dětem může stačit, když pochopí, že země někdy proti sobě bojují. Starší děti pravděpodobně už většinou chápou, co válka znamená, přesto jim ale může být prospěšné, když si s vámi o situaci promluví. Mějte na paměti, že právě starší děti budou pravděpodobně více znepokojeny rozhovorem o válce, než ty mladší. Důvodem je, že už mají mentální schopnosti chápat nebezpečí, které z válečného konfliktu vyplývá.

3. Potvrzujte jejich pocity.
Je důležité, aby děti při rozhovoru cítily podporu. Neměly by se cítit odsuzovány a ani jejich obavy by neměly být odmítány. Když mají děti možnost otevřeně a upřímně hovořit o věcech, které je trápí, může to v nich vyvolat pocit úlevy a bezpečí.

4. Ujistěte je, že dospělí na celém světě usilovně pracují na vyřešení tohoto problému.
Připomeňte dětem, že to není jejich problém, který by měly řešit. Neměly by se cítit provinile, když si hrají, stýkají se s kamarády a dělají věci, které jim dělají radost. Když přistupujete k rozhovoru, zachovejte klid. Děti často kopírují pocity svých blízkých. Pokud jste z aktuální situace nesví, je pravděpodobné, že i vaše dítě bude cítit nejistotu a strach.

5. Nabídněte jim praktický způsob pomoci.
Podporujte děti, které chtějí pomáhat. Děti, které mají možnost pomoci těm, jichž se konflikt týká, mohou mít pocit, že jsou součástí řešení. Děti se mohou drobně podílet na finančních či materiálních sbírkách nebo třeba vytvářet kresby vyzývající k míru.

V českém prostředí podobně radí také Centrum Locika. Jejich rady jak mluvit s dětmi o válce najdete zde. Obecnější rady v souvislosti s tíživými událostmi na Ukrajině si můžete přečíst v Desateru proti strachu, úzkosti a panice.

(hav, foto: savethechildren.net)

Příbuzné články