Balkon pro letošní sezónu: Jakou zvolit podlahu, nábytek, osvětlení a rostliny

Balkon může být výborným místem, kde si po náročném dni odpočinete, hodíte starosti za hlavu a s hrnkem kávy či sklenkou vína naberete ztracenou sílu. Jak si ho zařídit, aby byl útulný a působil na vás příjemně?

Každý z nás by měl mít alespoň jedno místo, kde se cítí skutečně dobře a slouží mu jako jeho soukromá oáza klidu. Jenže zejména v rušných městech bývá poměrně obtížné ho najít. Pokud máte balkon, můžete si takové místečko vytvořit na něm. A to i když neoplývá příliš velkými rozměry. Co pro to udělat?

Malý balkon

Co všechno chcete na balkoně dělat? S jeho dispozicemi ani rozměry toho příliš nezmůžete, proto je hned na začátku nutné si ujasnit, jaké jsou vaše priority – osamocené posedávání mezi rozkvetlými rostlinami nebo romantické večeře při svíčkách? Než se vydáte do hlubin e-shopů a kamenných obchodů, prostor pečlivě přeměřte a kromě jeho hlavního účelu zvažte i to, kolik lidí ho bude využívat. Ujasněte si, jaký je váš oblíbený styl bydlení. Není důležité následovat nejnovější trendy ani se snažit škatulkovat vlastní vkus, zhodnocení stylu vám ale pomůže s rychlejším hledáním a nákupy.

Podlaha na balkon? Dřevo nebo koberec

Jak zútulnit i ten nejmenší prostor? Dopřejte mu dřevěnou podlahu. Kvůli vlhkosti je dobré vybírat z dřevoplastových krytin označovaných jako WPC. Jsou extrémně odolné, zachovávají si hřejivé a příjemné vlastnosti dřeva, a navíc je nemusíte nijak speciálně udržovat. Z pravého dřeva jsou ideální exotické dřeviny, například teak či akácie. Ty ovšem vyžadují ošetření speciálními oleji a jejich cena je poměrně vysoká. 

Nechce se vám měnit celou podlahu nebo vás dřevo nebere? Kupte si venkovní koberec. Díky němu můžete na balkoně sedět i naboso, a když ho sladíte s kobercem v interiéru, snáze balkon propojíte s místností, která k němu vede.

Jak využít balkonové stěny 

Hlavně na malých balkonech se vyplatí naplno využívat stěny i zábradlí. Zatímco zdi výborně oživí vertikální zahrada či různé drhané a režné doplňky, na zábradlí zavěste truhlíky s rostlinami a světelné řetězy. S osvětlením si přitom můžete skutečně vyhrát a ke světelným řetězům přidat nejrůznější lampy, lucerny a svícny, jejichž kombinace vám definitivně zajistí útulnou atmosféru.

Stěny a zábradlí využijte i na skladování nábytku – na zdi lze pověsit třeba skládací židli, k zábradlí pak upevnit skládací stolek.

Zahradní nábytek na balkon

Při výběru nábytku se zaměřte hlavně na jeho odolnost. Styl a vzhled je samozřejmě důležitý, podstatnější je ale výdrž vůči vlivům přírody. Ať už si chcete pořídit pohodlné křesílko, nebo celý set na stolování, každý kousek by měl zvládnout vlhko, vysoké teploty i dopadající sluneční paprsky. Pokud si nábytek nechcete pokaždé nosit domů, vybírejte z toho určeného na zahradu. Z materiálů už dlouhé roky vede ratan, dále kov a exotické dřeviny.

Zapomenout byste rozhodně neměli na měkké polštáře a podušky, které vám zajistí potřebné pohodlí a pocit útulna. Vhod přijdou i deky a plédy, do nichž se můžete zabalit v chladnějším počasí.

Truhlíky a květináče

Chybět by vám neměla ani zeleň. Truhlíky tu můžete osázet květinami, bylinkami i ovocem a zeleninou, na menší balkon se budou hodit především popínavé druhy. Vybírat byste měli hlavně podle toho, na jakou světovou stranu váš balkon vede. Pěstovat můžete v květináčích i truhlících, s útulnou atmosférou vám pomohou žebříky na bylinky a rostliny.

(sd, Foto: Shutterstock)

Příbuzné články