Psychosomatické problémy u dětí aneb bolístky bez (fyzické) příčiny

Maminko, mě bolí bříško… chce se mi blinkat… jsem nemocný/á…“ Ten pocit beznaděje, kdy dítě něco opakovaně trápí, zažila snad každá matka.

Někdy je příčinou snížená imunita, náchylnost k nemocem, málo vitamínů apod. Jindy se však problémy opakují bez zjevného zavinění, dítě chráníte jako oko v hlavě, dostatečně ho oblékáte, vyhýbáte se kontaktu s nemocnými, chystáte mu pestrou stravu plnou vitamínů, dbáte po všech stránkách na prevenci. Nic nepomáhá, a tak s dítětem navštěvujete jednoho doktora za druhým, nebo hledáte i alternativní způsoby, jak mu pomoci. Ale co když dětské problémy nemají fyziologický základ? Co když je za jeho neduhy něco úplně jiného, než jen bacily? Ne, vaše dítě opravdu nesimuluje, jen má trápení na duši.

Kde běžný lékař nepomůže

U dětí je psychosomatizace velice častá. Čím to? Je to jednoduché, děti nemají tolik rozvinutou slovní zásobu jako dospělí, neumí tedy své pocity správně popsat a vyjádřit je. Proto raději mlčí, když je něco trápí. Neví si jednoduše rady, nemají dostatek zkušeností, s negativními emocemi a stresem se neumí vypořádat. A tak se jejich psychické rozpoložení odráží na jejich fyzickém zdraví, a pokud problém správně nezpracují, bude se objevovat opakovaně.

V takovém případě by měli rodiče zvážit návštěvu u psychologa - psychosomatika. Nebude jej zajímat pouze fyzický stav dítěte, ale člověk jako celek. Bude se zajímat o životní příběh dítěte, o různé aspekty a situace, které mohou aktuálně ovlivňovat psychiku dítěte a odrážet se na jeho zdraví. Pro psychosomatika je důležité pochopit pocity dítěte, jeho prožívání, reakce, emoce, případná traumata, či obavy. Jelikož duše a tělo spolu úzce souvisí, je potřeba najít příčinu dětských neduhů, ať už jsou to problémy v rodině, v kolektivu nebo osobní nejistoty. Poté je možné začít pracovat na odstranění těchto duševních bolístek tak, aby již dále neovlivňovaly fyzické zdraví dítěte.

Nejčastější psychosomatické problémy u dětí a jejich příčiny

Velmi často se u dětí objevuje bolest hlavy. Příčinou je nejčastěji hluboká touha po ocenění, neustálá aktivita bez dostatečného odpočinku. Dítě jednoduše neumí „vypnout“ a má všeho plnou hlavu“. V tomto případě je velice důležité zaměřit se na kvalitní odpočinek dítěte, různé způsoby relaxace, dostatečný spánek a spánkovou hygienu.

Druhým častým problémem jsou kožní onemocnění. Jejich příčina je jednoduchá – nedostatek doteků, touha po objetí a fyzickém kontaktu. Objevuje se převážně u „nedomazlených“ dětí, které touží po tom, aby je rodiče více objímali, pohladili. S potřebou doteků souvisí také problémy se zácpou. Ty se vyskytují u dětí, které trpí depresí, úzkostí, nebo sociální izolací. Dítě tak vyjadřuje potřebu, aby se o něj někdo staral, pečoval o něj, věnoval se mu a měl ho rád. Často může být zácpa reakcí na rozchod rodičů, který dítě nedokáže „strávit“.

Kašel a jiné nemoci horních dýchacích cest symbolizují nedostatečné projevování emocí, především hněvu dítěte. Pokud dítě prožívá negativní emoce, je jeho dech mělčí, dýchání je spíše povrchové a nepravidelné. To vše vede k pokašlávání či záchvatům dusivého kašle. Chronický kašel pak může odrážet také závislost na matce, či jde o reakci na různé rodinné konflikty.

U dětí, které žijí v „nepředvídatelném“ prostředí, kdy se nálady rodičů mění jako počasí v dubnu, se objevuje časté škytání. A pokud na dítě budete vyvíjet tlak a mít vysoké nároky, mohou se objevit různá onemocnění srdce a cév. Dítě chce rodičům dělat radost, splnit to, co od něj očekávají, někdy je to však nad jeho síly.

A rada na závěr? Snažte se dítěti naslouchat, respektovat jeho potřeby a pocity. Rodičovství není jednoduché, a proto, pokud si nebudete vědět s čímkoliv rady, nebo budete mít pocit, že za neduhy dítěte může něco víc, než jen nachlazení, neváhejte se obrátit na dětského psychologa, který se zabývá právě psychosomatikou. Předejdete tak pozdějším komplikacím, které si dítě ponese až do dospělosti.

V případě objednání konzultace na www.mojra.cz uveďte do pole slevový kupon „PROGRAM“ a okamžitě získáte slevu 5 % na všechny typy konzultací s našimi psychology.

(sd, Zdroj: Mojra.cz)

Příbuzné články