Mýty o psí stravě

Vesnický dvorek, na něm u boudy uvázaný pes, který má misku plnou zbytků jídla od stolu svého páníčka. Tak tohle naštěstí, až na výjimky, patří už do minulého století. Pes byl ze strážce domu povýšen na právoplatného člena rodiny a tomu odpovídá i péče o něj. Chovatelé a páníčci se neustále vzdělávají v tom, jaký je nejvhodnější způsob výcviku, jak správně pečovat o chlupáčovu srst a o jeho stravovací návyky. Přesto stále přetrvávají mnohé mýty o tom, co by psi a další čtyřnozí mazlíčci měli jíst.

Pestrý jídelníček jen pro páníčky

Pojďme se podívat na první častý mýtus. Zatímco nám výživoví poradci vtloukají do hlavy, že zdravý jídelníček má být pestrý a ideálně každý den jiný, u psů je to úplně obráceně. Změna krmiva, které pejskovi vyhovuje, je hazard s jeho ustáleným zažíváním. Pokud se chovatel z nějakého důvodu rozhodne ke změně krmení, měl by to udělat postupně a pomalu. Do starých granulí mu několik dní míchat nové a jeho dávku postupně zvyšovat. Stejný postup platí i pro konzervy.

Maso na piedestalu i na pranýři

Mnoho lidí se při výběru krmiva zaměřuje na obsah masa a vyhýbá se přitom některým variantám bílkovin z obavy, že způsobují alergii. Tady se sešly hned dva mýty v jednom. Za prvé – množství masa není to hlavní kritérium, u krmiva je důležitý obsah živin, které jsou pro zvíře zásadní a prospěšné. A když se vrátíme k alergiím - ty na bílkovinu nejsou tak časté, jak si chovatelé myslí. Ze všech onemocnění, se kterými chovatelé navštěvují veterináře, představují potravní alergie pouze 0,4 %. V souvislosti s alergiemi bývá pak nejvíce pranýřováno kuřecí maso, možná proto, že je nejprodávanější bílkovinou ve zvířecí i humánní stravě. Ve výživě psů má kuře přitom významnou roli, protože obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, esenciální aminokyseliny i vitamíny.

Hmyz potravinou budoucnosti?

Dobrým zdrojem proteinu se v dnešní době stává i hmyz, který se do krmiva přidává. Tady se spíš než s mýty setkáváme s předsudky. Jíst červy nebo cvrčky? Koho to napadlo? Hmyz ale v dávnější minulosti patřil i do jídelníčku člověka a teď se zase označuje za potravinu budoucnosti. Co se týče psů je pro ně mnohem lépe stravitelný a vhodný zejména pro ty s citlivým zažíváním. Ve srovnání s masem má více proteinu, železa i vápníku a je stejně bohatý na minerály a vitamíny. Hlavní tři argumenty pro hmyzí protein jsou - nízké riziko alergií, výjimečné nutriční vlastnosti a hlavně udržitelnost. Hmyz totiž přírodu téměř nezatěžuje. Tito drobní živočichové likvidují organický odpad a výrazně tak pomáhají v boji proti plýtvání a zbytkům.

Granule velké nebo malé, záleží na tom?

A poslední mýtus se týká velikosti stravy. Člověk je velmi přizpůsobivý - když mu rozdrobíte balení sušenek, tak si ty drobky prostě nasype do pusy a v pohodě je sní. Pokud se ale kočce rozdrobí granulky, tak je prostě za žádnou cenu nesežere. Radši bude hladovět. Zvířata mají totiž jiné trávení, jiné trávicí enzymy, a proto jsou pro ně důležité jiné věci než pro nás. Záleží u nich i na velikosti čelistí. Proto menší psi jedí raději menší granule, mohutnější plemena ty větší. A s tím souvisí i koncentrace výživových složek krmiva. Proto se dá říct, že na velikosti záleží.

(sd, Foto: Shutterstock) 

Příbuzné články