Pracovat na „osvícení“ jen pro mnichy vážně není!

Povídání s průvodkyní osobního rozvoje, mentorkou a terapeutkou Tradiční čínské medicíny Drahomírou Fikáčkovou. 

Narodil se nový rok 2023. Bude lepší, než ten předchozí?

Pomohu si slavnou Hujerovic replikou z úžasné české komedie. To je těžká otázka! I já s odpovědí mám problém! 

Pracuji sice s jemnohmotnými energiemi, umím relaxovat, snad i trochu meditovat, sahám pro nápovědy do moudrých symbolů Tarotu, magie čísel, nahlížím do nekonečné studnice života knihy proměn I Ting. Život na zemi se v daných intervalech neustále opakuje v sinusoidách. Jednou jsi dole, jednou nahoře. To je zákon vesmíru. Akce vyvolává reakci. A lidstvo jako velké kolektivní vědomí, které vibruje určitou frekvencí, bylo dlouho na pomyslném výsluní. V posledních letech se hovořilo o tom, že „něco“ musí přijít. A ono skutečně přišlo. Uplynulé tři roky byly pro nás velmi energeticky náročné a tento proces bude dále pokračovat. Přiblížit probíhající transformaci země v kontextu s lidmi je na samostatné povídání. Predikovat, jestli bude nový rok lepší, stejný nebo horší, není v moci žádné osvícenosti. Jsem však přesvědčena, že vědomým životem, uvážlivými rozhodnutími, pokorou a sounáležitostí se sebou samým můžeme mnohé v našem životě pozitivně ovlivnit. A věřte, nejsou to silná slova.

Kurzy pozitivního myšlení, transformace, seberozvoje, potlačování ega atd. se hemží internet i sociální sítě. Recepty na skvělý život jsou přece tak jednoduché! Co je důvodem, to tzv. drhne?

Ano, zaručených receptů na život zalitý sluncem v hojnosti a sebelásce najdete možná více, než tipů na nejlepší vánoční cukroví. Suroviny na dobré těsto koupíte v každém marketu a díky bohu byť draze, ale jsou k dostání. Kde však hledat ingredience pro naplněný a spokojený život? Zvykli jsme si žít instantně – polévku zalít horkou vodou, rychle nacpat žaludek a jít dál. To je naše životní metafora. Najednou nám někdo skřípne prstíčky a my dupeme nožičkama jako malé děti, kterým vezmete hračku.

Sama jsem prošla nespočet kurzů osobního seberozvoje. Mohu odpovědně říci, že pokud procházíte těžkým životním obdobím, neexistuje žádná konstantní rada, jak s nákladem naložit. Každý z nás je individuálnía jedinečný a každý prožívá svá trápení s různou intenzitou a v různém časovém horizontu. Některé bolesti jako např. úmrtí, zrada, těžká nemoc nás mohou paralyzovat z běžného života na velmi dlouhou dobu i několika let. Někdy na celý život. Prakticky denně si o tom v mé Oáze Alterna v Ostravě se svými klienty povídáme a hledáme souvislosti a řešení.

Co poradíte v těchto těžkých chvílích? 

Velmi důležité je mít svého pozemského průvodce, přítelkyni, kamaráda, rodinu, kterým můžete bez skrupulí vykřičet svou bolest.

Stejně důležité je zvědomit si přítomnost. Napsat si na papír, co mám, co mi dělá radost, čím si já sama/sám mohu zpříjemnit svůj život. Dělejte si drobné radosti. Procházka, bylinkový čaj, tanec, četba. Říká se, že vesmír vám dá to, co potřebujete, ne co chcete!

Co byste popřála lidem do nového roku?

Ať to zní sebevíce jako klišé, přeji všem lidem pevné zdraví, o které pečujte s láskou a vědomím. Přeji vzájemnou lásku a úctu k sobě a druhým, život bez zrad a zraňování, bez závisti a pomluv. Žijme s pokorou a otevřeným srdcem. Každý jak nejlépe dokáže dle vlastního vědomí a svědomí. Vesmír nás všechny přijímá a miluje. Netrestá, jen vystaví účet.

Podrobnější informace, konzultace zdravotního stavu a termíny objednávek je možné domlouvat telefonicky na čísle +420 604 166 425.

Autor: Draha Dayen 

Příbuzné články