Festival nejen pro ty, kteří plánují svatbu

Budete se vdávat či ženit? Pak vás možná zaujme nový ostravský svatební festival, který se bude konat v pátek 20. a v sobotu 21. ledna 2023 v aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic. Tváří Svatebního festivalu budou modelky Nikola Uhlířová či Karolína Kopíncová. Těšit se můžete na různé vystavovatele, doprovodný program tvoří módní přehlídky kolekcí svatebních salonů či přehlídky módních návrhářů.

Programem bude provázet Ivana Fancy Kulhánková z TV Očko. Pořadatelé také slibují bohatou tombolu, ve které návštěvníci budou moci vyhrát třeba zapůjčení luxusních svatebních šatů, snubní prsteny s diamanty, oblek pro ženicha, romantický víkend, svatební dort nebo třeba školu vaření.

Během festivalu se budou prezentovat kupříkladu firmy zaměření na svatební šaty (CAXA Olomouc, Tiffany Ostrava, Juliana Krnov, Anastasia wedding atp.), šperky, snubní prsteny a ozdoby do vlasů, líčení či speciality jako jsou dekorace, květiny nebo tiskoviny a další.

Svatba neboli sňatek je stále jednou z nejdůležitějších událostí v lidském životě. Svatba je světově rozšířený společenský obřad, který spojuje dvě osoby. V minulosti se jednalo zpravidla o osoby opačného pohlaví, vzhledem k liberalizaci společnosti a společenských zásad, je dnes v některých státech možné uzavřít sňatek i s osobou stejného pohlaví. Historicky se tento obřad vyskytuje v různých formách v naprosté většině světových kultur. Jejich forma se liší na základě sociálních, náboženských a dalších odlišnostech. Tento jev můžeme sledovat na různých úrovních již od pravěku. Charakter obřadu a jeho důsledků se měnil v průběhu historie na základě obecných společenských poměrů.

Valná většina svateb konaných v České republice se odehrává v letních měsících, od června do září. Budoucí novomanželé volí letní měsíce zejména s ohledem na vyšší pravděpodobnost hezkého počasí. Tomuto faktu nahrává i rostoucí popularita svateb pod širým nebem. Z důvodu popularity letních měsíců je ovšem zařizování nejrůznějších svatebních záležitostí právě v letních měsících obtížnější a musí se řešit se značným náskokem. Také ceny služeb jsou obvykle vyšší než „mimo sezónu“. Drtivá většina svateb se poté odehrává v sobotní, případně páteční den. Extrémně exponované jsou potom termíny se shodou číslic jako 8.8., 16.6., 9.9. apod.

Program festivalu a další aktuality najdete na www.ostravasvatebnifestival.cz či Facebooku.

(hav, foto: thursd.com)

Příbuzné články