Arcibiskupský zámek Kroměříž

Sněmovní nám. 1/2, 767 01 Kroměříž

Arcibiskupský zámek je dominantou jednoho z nejatraktivnějších měst na Moravě. Prohlídnout si zde můžete lovecký, trůnní, sněmovní či poradní sál, novou a starou knihovnu a růžový salon. Ve staré knihovně se nachází zhruba 21 500 svazků knih a nová uchovává kolem 15 000 svazků. Zámek je dnes nejen unikátním historickým objektem, ale také živým badatelským centrem ukrývajícím bohaté sbírky obrazů, knih či hudby, které mají kořeny v osvícené činnosti sběratelů několika století.

Kroměřížská Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě. Květnou zahradu nechal vybudovat v druhé polovině 17. století olomoucký biskup Karel z Lichtensteinu-Castelkorna (1664–1695).

Podzámecká zahrada byla založena v roce 1509 a během několika století rozšířena do impozantní rozlohy 64 hektarů. Od počátku se měnil její obsah i vzhled. Ze zelinářské a ovocnářské zahrady byla v 17. století přebudována na zahradu barokní. V 19. století na stylový krajinářský park a dnes je zde vysázeno přes 200 druhů vzácných stromů z různých částí Evropy, Ameriky i Asie.