Kroměříž

Velké nám., 767 01 Kroměříž
+420 573 321 408

První písemná zmínka o trhové vsi Kroměříži náleží do let 1107 - 1115. Olomoučtí biskupové měli klíčový vliv na další dějiny Kroměříže až do poloviny 19. století.

Když po rovinaté Hané poprvé zavítáte do Kroměříže, očekáváte zážitky spojené s Arcibiskupským zámkem, obrazárnou, návštěvou Podzámecké nebo Květné zahrady, mincovny, nebo se těšíte na vyhlášené víno z arcibiskupských sklepů. Pro svou mimořádnou historii spojenou s vzdělaností a uměním (město bylo od 17. století kulturním centrem Hané a celé střední Moravy) je Kroměříž nazývána Hanáckými Athénami.

Kroměříž se pyšní mnoha náměstími. Každé z nich má svoji atmosféru, kde pulsuje život, kde se scházejí lidé, aby se při kávě, sklence dobrého moravského vína nebo výtečném pivu z místního minipivovaru podělili o své zážitky nebo se zaposlouchali do tónů hudebního vystoupení. Velké náměstí je srdcem historické části města Kroměříže. Bylo založeno olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburgu ve druhé polovině 13. století jako nové tržiště o rozloze 1 ha. Dominantou náměstí je barokní mariánský sloup, který byl postaven po morové epidemii v roce 1680. Zajímavá je také kašna z roku 1655 vybudovaná jako součást vodovodního systému města.