I-Ťing - Kniha proměn / přednáška na YouTube

Termín konání
Warning: Undefined property: stdClass::$dates in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /www/doc/www.eprogram.cz/www/templates/eprogram/html/com_jux_eventon/event/default_event.php on line 5

Přednáší: František Hastík, Nová Akropolis

https://www.youtube.com/@NovaAkropolis

Starý čínský text nám prostřednictvím 64 hexagramů (obrazců ze šesti čar) přibližuje principy člověka, přírody a jejich prolínání. Dnes nás může inspirovat a pomoci pochopit moudrost vycházející z konfuciánské i taoistické tradice.

Kniha se rodí v 18. století př. n. l. a je spojena s mýtickým císařem Fu-si, jenž pozoroval vztah jevů na nebi a na Zemi, aby na tomto základě sestavil 8 trigramů, které se staly základem tohoto filozofického systému. Za dynastie Chan byla zařazena mezi konfuciánské kanonické knihy. K věštění se začala používat během 12. století př. n. l. za dynastie Čou.

Nejedná se však o věštění v obvyklém chápání tohoto slova. Na základě 64 hexagramů (základních situací) spojených s mnoha variacemi I-ťing slouží jako pomoc při řešení otázek a životních situací s využitím rozumu a etiky. Umožňuje zkoumané promítnout do budoucnosti, pochopit důsledky, a díky tomu se lépe rozhodnout, či promyslet a přizpůsobit své činy tak, aby byl výsledek úspěšný. Pro úspěch této „věštby“ je tedy ze všeho nejdůležitější správně a jasně formulovaná otázka a ochota přizpůsobit své myšlení a jednání požadavkům etiky i zdravého rozumu.
V českém jazyce máme k dispozici kvalitní moderní překlad čínského originálu od sinologa a překladatele Oldřicha Krále.

Více info na facebooku ZDE

Místo konání

Nová Akropolis Ostrava

+420 596 134 980