Viktor Frešo: Future Memories

Termín konání
28. května 2024, 17:00

Vernisáž se uskuteční 28. 5. v 17 hodin


Záštitu nad výstavou převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.
Financováno z rozpočtu Ministerstva kultury ČR.

Viktor Frešo vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze, diplom získal v roce 2003. Frešo patří k nejvíce pozoruhodným osobám současného umění v bývalém Československu po roce 2000. Jeho tvorba a celkový přístup k umění jsou dost netypické a reflektují situaci ve společnosti a kultuře. Umělec vytváří sofistikované koncepty a projekty, které prezentuje jako zdánlivě jednoduše uzavřené „Kousky umění“. Ve své práci je často kritický a vyjadřuje svou nespokojenost s uměleckou scénou a jejími procesy, dělá to s lehkostí, vtipem a hravým podtónem.

Jedním z nejzajímavějších prvků jeho tvorby je zdánlivý kontrapunkt důrazu na obrovské, grandiózní EGO spojené s GESTEM v kombinaci s odzbrojující sebeironickou pokorou. Jeho schopnost odhalit temné stránky své duše, svých chyb a jejich vypuštění do světa bez ohledu na důsledky posouvají autorovy koncepty k širším možnostem vnímání jeho umění.

Viktor Frešo se zajímá o přímé a efektivní vizuální nástroje. Upřednostňuje krátký interval mezi akcí a reakcí a podmínky rychlého rozpoznání vztahů mezi vyjádřením „já“ a označením „on“. Forma krátkého sloganu mu vyhovuje. Ať už zasahuje do veřejného prostoru, anebo vystavuje v galeriích, dbá na to, aby se v jeho provedení projevila okamžitá tvořivá akce – GESTO. V současnosti se autor kromě jiného věnuje také sochařství a malířství.

Místo konání

Galerie výtvarného umění v Ostravě - Dům umění

+420 596 115 425