Nabarvené ptáče je film, o kterém se mluví

(Aktualizováno 17.září) 

Mezi zářijovými premiérami filmů, které uvádějí ostravská kina, je největší mediální pozornost věnována novému česko-slovensko-ukrajinskému filmu Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Důvodů je několik a není to zdaleka jen kvůli hvězdnému obsazení (S. Skarsgärd, H. Keitel nebo U. Kier).

Nabarvené ptáče je filmem, který prolomil mnohaletou absenci filmů českých tvůrců v hlavních soutěžích nejvýznamějších mezinárodních filmových festivalů jako jsou MFF v Cannes, Berlíně nebo Benátkách. Na posledně jmenovaném festivalu bylo některými filmovými publicisty dokonce označováno za možného kandidáta na nejvyšší ocenění - Zlatého lva. Při vyhlašování cen v sobotu 7.září sice vyšlo naprázdno, nicméně dostalo od studentské poroty festivalu ocenění Film pro UNICEF (Cinema for UNICEF). Cena, která patří k paralelním oceněním vyhlašovaným během benátské filmové přehlídky, je udělována snímku, který nejlépe vyjadřuje boj za práva dětí. Nyní byl tento film vybrán mezi díla, z nichž budou členové filmové arademie volit nominanty o filmového Oscara

.Černobílý film natočený podle nejslavnější knihy spisovatele polského původu Jerzyho Kosińskiho je příběhem malého chlapce (v podání Petra Kotlára). Ve snaze uchránit ho v době masového vyvražďování Židů před smrtí, jej rodiče posílají k tetě na venkov kdesi ve východní Evropě. Jeho teta však nečekaně umírá a chlapec je nucen vydat se na cestu nepřátelským, krutým světem a bojovat o přežití... Jak uvádí text distributora filmu, Nabarvené ptáče je "neobyčejně dramatickým příběhem zaobírajícím se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé".

Zřejmě není náhodou, že snímek uvedly v den premiéry - ve čtvrtek 12.září - všechna ostravská kina. Kino Art je nabízí ještě ve čtvrtek 19.září od 16.30 hodin a v pátek 20.září od 19 hodin.

Minikino hraje Nabarvené ptáče vždy od 19.30 hodin - v úterý 17. a ve středu 18.září.

Kino Luna nabídne film ještě ve středu 18.září od 16.30 hodin.

Je třeba dodat, že film je pro diváka náročný nejen vzhledem ke své délce (169 minut), ale hlavně pro silné emoce, které vyvolává. K tomu určitě přispívá i otevřené zobrazování krutého násilí v mnoha jeho podobách.

(zh)

Příbuzné články