Legendární Stromboli zahrají v Ostravě

Bára Basiková, Michal Pavlíček, Jiří Veselý, Klaudius Kryšpín, Vendula Kašpárková a Vilém Čok. V této sestavě se v Ostravě představí legendární rocková kapela Stromboli, která před více než 30 lety patřila mezi absolutní tuzemskou hudební špičku. V Ostravě kapela zahraje v pátek 20. září od 20.15 hodin v ostravském klubu Garage.

Počátky kapely sahají do jara 1985, kdy vznikla jako původně příležitostná formace pro živý koncert tria Michala Pavlíčka na festivalu Jazz Praha ve složení kytarista Michal Pavlíček, baskytarista Vladimír Guma Kulhánek a bubeník Klaudius Kryšpín. V únoru 1986 skupina dostala název Stromboli (inspirováno Pavlíčkovým zážitkem, kdy viděl erupci stejnojmenné sopky) a přibyly dvě členky: vokalistka Bára Basiková (která přišla z Precedensu) a klávesistka Vendula Kašpárková, Gumu Kulhánka průběžně střídal jako stálý host Jiří Veselý. Příležitostným hostem se stal rovněž Vilém Čok.

V roce 1987 vyšlo v Pantonu dvojalbum Michal Pavlíček - Stromboli , shrnující de facto veškerou Pavlíčkovu tvorbu v letech 1985-86. Sedm skladeb jsou záznamy živých vystoupení, zbylých devět pak studiové nahrávky. Na albu se objevili i Michael Kocáb (zpěv), Iva Bittová (housle) a oba Pavlíčkovi synové Jan a Michal mladší (zpěv). Čtyři skladby měly za text básně Christiana Morgensterna v překladu Josefa Hiršala, po dvou dalších textech pak přispěli Zuzana Michnová, Josef Novotný a Vilém Čok.
Zejména debutové album je považováno za jedno z nejzajímavějších z historie tuzemského rocku. Další informace najdete např. na Wikipedii. (hav)

Příbuzné články