Avatar Zet aneb performativní konzultace

Živá akce/představení zabývající se podstatou výzkumu pozůstalosti umělce Miloše Zeta (1920–1995) se bude konat ve středu 23. října od 18 hodin v ostravském PLATO. Akce a debaty se zúčastní tito umělci a teoretici umění: Zuzana Krišková, Vojtěch Märc, Jiří Skála, Martin Zet, Hynek Alt.

Pořadatelé k akci přibližují slovy: „Pracovní skupina, která se loni zabývala smyslem výzkumu pozůstalosti českého umělce Miloše Zeta (1920–1995), vznikla ze snahy emancipovat dílo Miloše Zeta od období 50. až 80. let, a tím ho myšlenkově odpoutat od své asociace s budováním socialismu, neboť bylo často prezentované ve zjednodušujících ideologických schématech.

Avatar Zet navazuje na tento výzkum. Vybraní moderátoři/moderátorky v dialogu s členy pracovní skupiny debatují o tématech vycházejících z předešlého výzkumu. Debata se odehrává v civilní scénografii a její post produkovaná verze, při níž jsou hlavy debatujících nahrazeny 3D modely soch Miloše Zeta, je v reálném čase promítána. Sochy, jakými jsou například Mládí (1963), Noční přechod (1968) a Klement Gottwald (1956), tím získávají hlas a vytváří tak na pódiu sousoší, které se snaží dohodnout o svém vlastním významu.
Více informací o projektu najdete na: https://plato-ostrava.cz/cs/Program/2019/10/Avatar-Zet.

Série veřejných akcí Avataru Zet jsou projektem galerie lítost, vznikl s laskavou podporou Nadace pro současné umění Praha, GESTOR – ochranný svaz autorský a ve spolupráci s Lucie Drdova Gallery. (hav)

Příbuzné články