Jiří Marek vystavuje v Galerii Dole

Výstava obrazů absolventa pražské AVU Jiřího Marka jsou k vidění až do 4. prosince 2019 v ostravské Fiducii, konkrétně v tamní Galerii Dole. Současná malířská poetika Jiřího Marka je hlubinná, psychologicky zátěžová a melancholická. Jak dále uvádí kurátor výstavy Petr Vaňous, „předkládá rozšířený půdorys mezilidských vztahů jako svého druhu „halucinaci“, jako „roztříštěný svět“, který je nutné znovu trpělivě skládat, defragmentovat, znovu oživovat a pročišťovat. Vše jako by spočívalo ve zpomaleném pohybu, který jedině umožňuje pozorovat a zachytit probíhající autorovu vnitřní transformaci, s níž pracuje a které propůjčuje malířské rysy.

Ostravská výstava nazvaná Šatna na konci chodby metaforicky odkazuje na proměnlivý stav lidského podvědomí. Představuje soubor nových obrazů zpřítomňující tajemná zákoutí–zátiší, která jako by se vynořovala z hladiny času a různých vrstev paměti.“

Jiří Marek patří mezi nadějné začínající malíře. V roce 2017 absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění, kterou zakončil v ateliéru kresby. Předchozí studium v malířském ateliéru Jiřího Sopka vybavilo nadaného koloristu schopností konstruovat prostor a malířskou iluzi podle svých potřeb. S přestupem do ateliéru Kresby spojil hledání obsahové stránky malby. Ve své diplomové práci nazvané Missunderstand (2017) se soustředil na podchycení silného osobního tématu malířskými prostředky. Vytvořil soubor prací věnovaných rodinným vztahům, které na základě osobitě konstruovaných obrazových metafor a jinotajů rozkrýval a zpřítomňoval jako problematické. Další informace například zde: https://artalk.cz/2018/05/29/tz-jiri-marek/. (hav)

Příbuzné články