Chystá se koncert plný kubánských rytmů

Máte rádi původní kubánskou hudbu proslavenou filmem Buena Vista Social Club? Možná právě pro vás se chystá na 3. dubna 2020 v ostravském Gongu koncert souboru Pasión de Buena Vista, který se před časem s velkým úspěchem představil také v Brně. Návštěvníky čeká podle pořadatelů půldruhé hodiny trvající karneval kubánské hudby ve všech jejích podobách. „Výpravné představení hýří smyslnými rytmy a barevnými kostýmy, choreografie je navíc doplněna speciálními projekcemi a světelnou show. Na podiu se představí 15tičlenný soubor s prvotřídními zpěváky, tance zajišťuje taneční soubor El Grupo De Bailar.

Na stránkách akce pořadatelé dále píší: „Buena Vista Social Club byl havanský členský společenský klub známý především svými tanečními a hudebními aktivitami. V 40. letech 20. století byl místem setkávání kubánských hudebníků a v roce 1996, po více než 50 letech od jeho zrušení v důsledku kubánské revoluce, inspiroval amerického kytaristu a producenta Ry Coodera, britského producenta Nicka Golda a havanského hudebníka Juana de Marcos Gonzáleze k uskutečnění projektu nahrávek pozapomenutých kubánských hudebníků, z nichž někteří v tomto klubu účinkovali ještě v dobách jeho největší slávy.

Hudební album pojmenované Buena Vista Social Club mělo nejen obrovský úspěch, podpořený také filmovým dokumentem německého režiséra Wima Wenderse, ale získalo i cenu Grammy v kategorii "Best Tropical Latin Performance". Název Buena Vista Social Club se pak stal zastřešujícím pro volnou formaci kubánských hudebníků a také pro řadu sólových projektů jednotlivých členů, jako byli či jsou Compay Segundo, Rubén González, Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo a další.“ (hav)

Příbuzné články