Festival ProTibet v ostravském Minikině

(Aktualizováno 3.března)

Také letos se koná ve městech po celé České republice od 1. do 31. března Festival ProTibet 2020. V ostravském Minikině pak můžete v úterý 3. března shlédnout dva pozoruhodné dokumenty věnované Tibetu a jejich duchovnímu vůdci dalajlámovi. Další výjimečný dokument je na programu ve středu 4. března v kině Art.

Už tyto dva dokumenty napovídají, že 19. ročník festivalu je věnován především životu a poslání Jeho Svatosti dalajlamy. Neobyčejného člověka, jehož náboženstvím je, jak sám říká, „dobré srdce“. Jeho Svatost dalajlama je bezpochyby jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších duchovních vůdců moderních dějin. Ovlivnil a stále ovlivňuje tisíce lidí po celém světě a jeho laskavá učení spojují do té doby nespojitelné. Jeho Svatost letos v červenci oslaví už 85 narozeniny. (Ostravskou část festivalového programu najdete zde.)

Oněmi dokumenty budou 3. března od 17 hodin Kalačakra: Probuzení, snímek německo-francouzské režisérky Natalie Fuchs, a od 19.30 hodin Dalajlama: Síla pravdy, který natočila dánská režisérka Irene Greve.

Kálačakra: Probuzení

Tisíce modlitebních praporků vlají ve větru. V leže na trávě žena vypráví o svém utrpení, když ještě jako dítě ztratila sestru. Jaký je smysl jejího života? Vnořeni do pestrobarevného a životem pulzujícího prostředí Dharamsaly (Indie) se žena a tři jednotlivci z velmi odlišných prostředí dávají dohromady, aby společně čelili svým nejhlubším strachům z blížící se transformační síly iniciace Kálačakry, vedené Dalajlamou a následované miliony lidí. Prostřednictvím tohoto filmu vstupujeme do pradávné, avšak neznámé dimenze a objevujeme ji - dimenzi, kde se smrt setkává se životem, dimenzi, která člověka navždy změní. Tento film přináší divákovi hluboký vjem míru a vysílá krásné poselství do světa.

Dalajláma: Síla pravdy

Slovy Jeho Svatosti dalajlamy: „Boj Tibeťanů je bojem mezi silou pravdy a silou zbraně. Síla pravdy přetrvá. Síla zbraně bude čím dál menší.“ Dokument provází charismatického mnicha, duchovního vůdce tibetského lidu na jeho návštěvě v Dánsku. Ve veřejných projevech se dalajlama dělí o své přesvědčení o síle nenásilí, potřebě dialogu, respektu a porozumění. Poukazuje také na to, co nazývá kulturní genocidou: komunisté ruší kláštery, mniši se musejí podřídit převýchovným programům, čínská vláda se všemožně snaží vymýtit tradiční tibetský způsob života. Dalajlama je pro mnohé ztělesněním soucitu. Jeho neotřesitelná víra v dobro a lidský potenciál každého člověka zní v dnešním světě jako povzbuzující hlas.

Také ve středu 4. března můžete shlédnout zajímavý dokumentární film věnovaný dnům Tibetu. V kině Art je od 18.15 hodin na programu unikátní, mezinárodními cenami ověnčený snímek z roku 1954, který zachycuje architektonické památky Tibetu, život jeho etnických obyvatel a také setkání s tehdy devatenáctiletým dalajlámou Tändzinem Gjamcchem i pančhenlámou Čhökji Gjalcchänem. Jeho autorem je český režisér Vladimír Sís.

(ProTibet, zh)

Příbuzné články