Bezruči představují novou sezónu a jsou Zpátky ve hře

Kultovka Mechanický pomeranč, adaptace slavného Formanova filmu Lásky jedné plavovlásky nebo inscenace Špinarka o známé ostravské rodačce – Divadlo Petra Bezruče představilo novou sezónu Zpátky ve hře 2020/21. Motto sezóny odkazuje ke krizi, která výrazně postihla nejen kulturní sektor a optimisticky naznačuje, že Bezruči se určitě nevzdávají a jejich diváci se mají v následující sezóně rozhodně na co těšit.

Po nucené pauze, která zastavila zkoušení inscenace Mechanický pomeranč těsně před premiérou, se divadelníci na konci května vrací do divadla a intenzivně zkouší a připravují novou sezónu, ve které divadlo uvede pět nových titulů. O dlouho očekávanou divadelní adaptaci Mechanického pomeranče tak ostravští diváci nepřijdou, premiéra legendárního díla Anthonyho Burgesse, která měla původně proběhnout koncem března, se uskuteční v září 2020. V dramatizaci Lenky Havlíkové a režii Terezy Říhové se v hlavní roli Alexe představí Jakub Burýšek.

Druhou premiérou sezóny bude originální adaptace slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. Komedie o prvních láskách, kocovinách a růžových brýlích, které možná spadnou dřív, než si je stačíme nasadit, připravuje na začátek listopadu 2020 umělecký šéf souboru Jan Holec. Diváci se mohou těšit na živou kapelu a hity, které jen tak nevyženou z hlavy. Přijďte i vy na večírek k Bezručům, kde se zpívá a tančí až do rána!

Na počátku roku 2021 čeká diváky dramatizace románu Iana McEwana Skořápka. Současný britský prozaik patřící k mistrům své generace vytvořil osobitou variaci na hamletovské téma. Inscenaci Bezruči uvedou v unikátní koprodukci s uměleckou skupinou Spitfire Company, která sbírá prestižní ocenění na poli experimentálního, fyzického a tanečního divadla u nás i v zahraničí. Umělecký tandem Miřenka Čechová a Petr Boháč se řadí mezi nejvýraznější osobnosti českého pohybového divadla. Nenechte si ujít tento jedinečný zážitek!

Román Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Kamamazovi patří k vrcholným dílům světové románové tvorby. Nesmrtelný příběh o otcovražedném hledání pravdy ožije u Bezručů v režii Jana Holce v březnu 2021. Prožijte spolu s Bezruči dějiny jedné rodinky. Půjdou až na dřeň, pojďte taky!

Závěr sezóny bude patřit autorské inscenaci o zpěvačce Věře Špinarové v režii Tomáše Dianišky. Ten je u Bezručů podepsán pod kritikou i diváky oceňovaným hitem Transky, body, vteřiny. Ve své nové hře nazvané Špinarka se zaměří na pozoruhodný osud této známé ostravské rodačky.
Intimní portrét i epický příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a nezapomenutelné přítomnosti opravdové lásky bude mít premiéru v květnu 2021.

Zatímco Mechanický pomeranč se Bezručům podařilo přesunout do příští sezóny, poslední plánovanou premiéru Bikini blues v režii Janky Ryšánek Schmiedtové už nemohli ani začít zkoušet, a byli ji nuceni vzhledem k nastalé situaci zrušit. Nicméně svým divákům a předplatitelům se budou podle slov manažera divadla Tomáše Suchánka snažit vyjít maximálně vstříc: „Našim letošním předplatitelům, kterým jsme nestihli odehrát všechna avizovaná představení, přednostně nabídneme možnost zakoupit si předplatné na další sezónu s výraznou, téměř poloviční, slevou", říká Suchánek a dodává: „Nesmírně bychom si vážili toho, kdyby si naši dlouholetí předplatitelé, ale také občasní diváci, předplatné zakoupili, a tím naše divadlo v tomto
složitém období podpořili. Moc děkujeme za již projevenou podporu a solidaritu, která se nám od diváků dostává a budeme se plně snažit jejich důvěru a očekávání v následující sezóně nezklamat.“

Příbuzné články