Minikino a kino Art v červnu nabízejí zajímavý program

Ostravská kina se postupně vracejí k normálnímu provozu. Platí to i o programové nabídce, která bude už od začátku června docela zajímavá.

Ostravské Minikino připravuje na třetí červnový víkend (19. až 21.6) Dny evropského filmu. Šest filmů, z nichž pět bude v Česku uvedeno poprvé, připomene loňskou žánrově i tématicky pestrou produkci evropské kinematografie. Zajímavý bude i projekt VR 360 Cinema, který v sobotu 20.června od 22. hodiny představí postupně ve třech blocích po třech krátkých filmech ve virtuální realitě. Projekt slibuje nevšední zážitek, který v prvním bloku nabídne snímky o přírodě, druhý blok bude spíše hudební a třetí nám nabídne téma "strachu a snů".

Od začátku června navazuje Minikino na svůj tradiční Filmový klub - poprvé v úterý italsko-francouzským dokumentem Hitler versus Picasso. Ve filmu režiséra Claudia Poliho nám bude oscarový herec Toni Servillo průvodcem pěti nedávných výstav velkých výtvarných umělců, ve třicátých letech v Hitlerově nacistickém Německu zakázaných jako "neschopných šarlatánů".

Dodejme, že k obvyklému programu se vrací i kino Art Domu kultury města Ostravy. Od pondělí 1.června otevře znovu svůj cyklus Umění na plátně, když uvede loni dokončený britský dokument Phila Grabskyho, uznávaného tvůrce filmů o umění, Leonardo: Nejslavnější díla. Od středy 3.června pokračuje cyklus Doku středa. Na programu bude filmovými fanoušky vysoko hodnocený britský dokument dvojice tvůrců a zároveň manželů Waady Al-Khateab a Edwarda Wattse - Pro Samu. Emotivní snímek odehrávající se v syrském Aleppu je bezprostřední obžalobou všech, kteří dopustili tragické válečné události a z nich plynoucí utrpení lidí. Film, který letos získal prestižní cenu BAFTA pro nejlepší dokumentární film, vznikl loni a českou premiéru měl poslední květnový čtvrtek. Film uvede ještě v červnu 16.června v rámci svého Filmového klubu Minikino.

(zh)

Příbuzné články