Vydáme se do světa virtuální reality

Nevšední zážitky nabídne sobotní noc 20.června v ostravském Minikině každému, kdo chce poznat jednu z možných cest rozvoje kinematografie. Divák bude pomocí technických prostředků (tzv. headsetu - speciálních brýlí a sluchátek) vstoupit do světa trojrozměrného prostoru, ba co víc, může se stát i jeho součástí.

Po projekci večerního představení přehlídky Dnů evropského filmu Minikino nabídne postupně od 22 hodin tři pásma krátkých filmů ve virtuální realitě VR 360 Cinema.

Pod titulem Do divočiny se ván představí při této zatím experimentální projekce tři krátké filmy, které spojuje téma přírody. Ve snímku Od Měsíce na Mars se vydáme do hlubokého vesmíru (film vznikl ve spolupráci s experty Evropské vesmírné agentury). Následuje návštěva fukušimské atomové elektrárny deset let po nukleání katastrofě (uveden byl na festivalu Sundance 2020). Také v tomto případě půjde více o pocity než o dokumentární fakta. Stejné to bude i v případě třetího snímku, který se promítal loni na festivalu v Benátkách, v němž se vnoříme do světa zvířat.

Druhý blok filmů ve virtuální realitě bude hudební a nese název Film a hudba. Od 22.50 hod. nás pozvou do svých nahrávacích studií kapely Tatabojs, Kafka Band a I Love you Honey Bunney.

Poslední blok dokumentů nazvaný Strach a sny začne deset minut před půlnocí (23.50 hod.). Tři krátké snímky spojuje, jak už název zmíněného bloku napovídá, téma strachu.

Dodejme jen, že technologie VR 360 Cinema učarovala v poslední letech i několika světoznámým režisérům jakými jsou bezesporu například Ridley Scott nebo Alejandro Gonzáles Iñárittu, kteří ji využili k vytvoření několika filmů. Mimochodem ten Iñárittův krátkometrážní VR film Carne y Arena získal v roce 2017 dokonce Oscara.

(zh)

Příbuzné články