Filmové dokumenty v Plato i s diskuzí

Premiéry dokumentů Osada Bedřiška a Bellevue Di Monaco jsou naplánovány na pátek 17. července v ostravské galerii Plato. Dokumenty se zabývají možnostmi řešení sociální problematiky a dostupného bydlení, ve kterých se významně angažují skupiny a jednotlivci z oblasti architektury či současného umění. Cyklus uvedou autoři Janek Rous (Artyčok.TV), Karolína Kripnerová a Vojtěch Sigmund (Architekti bez hranic). Program večera: 19 h debata s hosty z osady Bedřiška na zahradě, 20 h projekce a diskuze s autory v kině.

Osada Bedřiška (2019, 45 min)
První díl dokumentárního seriálu představuje ostravskou osadu Bedřiška, která je dlouhodobě řazena k tzv. vyloučeným lokalitám. Bedřiška ovšem zdaleka nesplňuje charakteristiku vyloučené lokality, jak si je mnozí z nás představují. Lidé zde žijí rádi, osadu považují za svůj domov a společnými silami se snaží starat jak o vlastní domy, tak o veřejný prostor. Vzniklo zde například i komunitní centrum, kde obyvatelé připravují volnočasové aktivity pro děti, scházejí se zde a diskutují nastalé problémy. Postupem času se jejich úsilí stalo pozoruhodným příkladem občanského a komunitního aktivismu, díky kterému se podařilo vyjednat změny likvidačních plánů a prosadit naopak celkovou revitalizaci osady.

Bellevue di Monaco (2019, 45 min)
Druhý díl je o projektu Bellevue di Monaco, který se nachází v několika domech v centru Mnichova. Domy měly být původně zbourány za účelem postavení luxusních bytů, záměr města však zvrátila skupina aktivistů guerillovou rekonstrukcí jednoho z bytů. Následná migrační krize roku 2015 podnítila zformování oficiálního družstva, složeného z několika stovek místních obyvatel, které si domy pronajalo a přetvořilo je na multifunkční centrum. Vedle kulturního centra s kavárnou se v domech nacházejí byty, kde bydlí jak původní obyvatelé, tak mladí uprchlíci. Místní komunita dobrovolnými vzdělávacími aktivitami pomáhá uprchlíkům se snazší integrací do společnosti a ti zas obohacují město o své životní příběhy, kulturu nebo tradiční jídlo, které vytvářejí specifickou identitu místa.

Pořadatelé na svých stránkách dále uvádí: „Cyklus dokumentárních filmů se zaměřuje na středoevropské příklady tzv. dobré praxe, kde se místní komunity pokoušejí vytvořit, povětšinou svépomocí, funkční společenské i materiální zázemí pro důstojný život. V procesu je důležitá i role architektů, kteří v projektech působí jako jedni z hlavních hybatelů změn. Cílem cyklu je zprostředkovat nový pohled na sociální udržitelnost ve městě. Dokumentární cyklus Architektura soužití vzniká ve spolupráci spolků Artyčok.TV a Architekti bez hranic.“

Více na https://plato-ostrava.cz/cs/Program/2020/04/Janek-Rous-Architektura-Souziti. (hav)

Příbuzné články