Doku středy v kině Art v srpnu nabídnou české filmy

Oblíbené středeční setkávání s dokumentárními filmy je v kině Art na programu i v letních měsících. V nejbližších čtyřech týdnech se tady můžeme setkat se snímky českých dokumentaristů, mimochodem divácky velmi dobře přijímaných a oceňovaných.

Poslední červencovou středu je na programu dokument Miroslava Janka Normální autistický film. Zkušený, dnes už šestašedesátiletý tvůrce, představuje příběhy pěti dětí, které mají diagnozu autistů, ale přitom jsou to obdivuhodné osobnosti. Autor nás skrze tyto příběhy nabádá, abychom se pokoušeli lidi autismem pochopit, protože nás to může duchovně obohatit. Film vznikl před čtyřmi roky a byl oceněn jako nejlepší dokumentární film roku 2016 Českým lvem a Cenou české filmové kritiky. Dodejme, že Miroslav Janek už získal za své filmy pět Českých lvů.

První srpnovou středu uvádí kino Art film výtvarníka, fotografa a režiséra Jiřího Zykmunda Ztracený břeh. Loni natočený a letos v premiéře uvedený snímek je o životě skupiny rybářů a rekreantů, kteří se rozhodli společně zvelebit břehy jinak opuštěných nádrží vodního díla Nové Mlýny na jižní Moravě. Ovšem není to příběh nikterak optimistický. Tito lidé se totiž museli potýkat s byrokratickými machinacemi i s chladným státním aparátem.

Oblibu si získal v průběhu svého uvádění v kinech i dokument Trabantem tam a zase zpátky, který je dílem dalšího z úspěšných českých dokumentaristů a především cestovatele Dana Přibáně. Jde o jakési završení cestovatelského deset let trvajícího seriálu o putování žlutých trabantů po celém širém světě. Podle vysokého hodnocení filmových fanoušků lze odhadovat, že se na uvedení snímku v kinech i tentokrát moc těšili. Příběh o cestě česko-slovensko-polské posádky z Indie domů, do Střední Evropy, můžete shlédnout 19.srpna.

Poslední srpnovou středu bude na programu film Mariána Poláka nazvaný Planeta Česko. Možná i vy pocítíte lásku autora k české přírodě a oceníte záběry, které v ní natočil.

A nakonec připomenutí (alespoň pro nejbližší týdny) - nezapomeňte si vzít do kina roušku...

(zh)

Příbuzné články