Bludný Holanďan dopluje v neděli do kina Luna

Milovníci operních představení sice mají kvůli karantenním opatřením půst, ale zpěv zprostředkovaný pomocí filmového záznamu je povolený. A tak kino Luna nabízí v neděli 11. října od 16 hodin záznam přenosu operního představení Metropolitní opery v New Yorku - Bludný Holanďan.

Opera měla být na programu v přímém přenosu už letos v březnu, ale první vlna koronavirové pandemie její uvedení znemožnila.

A na co se můžeme těšit? Režisér François Girard, jehož mystické pojetí Parsifala utopeného v moři krve se v newyorsko Metropolitní opeře stalo jednou z nejúspěšnějších inscenací uplynulých let, obrátil tentokrát pozornost k jinému Wagnerovu dílu, Bludnému Holanďanovi. V jeho adaptaci se sir Bryn Terfel poprvé představil v roli tajemného Holanďana, odsouzeného věčně bloudit po širých mořích. Anja Kampe zpívá oddanou Sentu, jejíž láska je to jediné, co ho může zachránit. Její posedlost podobiznou záhadného mořeplavce reflektuje i scénografické pojetí, v němž se celá scéna MET promění v obří olejomalbu. Franz-Josef Selig ztvární roli Sentina otce Dalanda, Sergej Skorochodov bude zpívat myslivce Erika, David Portillo Kormidelníka a Mihoko Fujimura se představí v roli Sentiny chůvy Mary. Orchestr řídí světová hvězda, ruský dirigent Valerij Gergijev. Tato inscenace vznikla v koprodukci s Operou Québec a Nizozemskou národní operou v Amsterdamu.

Obsazení: Senta – Anja Kampe, Mary – Mihoko Fujimura, Erik – Sergej Skorochodov, Kormidelník – David Portillo, Holanďan – Jevgenij Nikitin, Daland – Franz-Josef Selig
(Scéna: John Macfarlane, kostýmy: Moritz Junge, světelný design: David Finn
projekce: Peter Flaherty. choreografie: Carolyn Choa, dramaturgie: Serge Lamothe)
Předpokládaná délka představení: 2 hod 44 min (bez přestávky)

(zh, TZ)

Příbuzné články