Ostravská muzejní noc

V sobotu 28. srpna od 17 hodin do půlnoci se v Ostravě koná dvanáctý ročník festivalu Ostravská muzejní noc, do kterého se letos zapojilo 22 institucí. K přepravě mezi nimi můžete využít autobusové muzejní linky zdarma. Přijďte nás podpořit na slavnostní zahájení v 17.30 před budovu Nové radnice.

A pak se nechte unést originalitou kreativních lidí zaměstnaných v kulturních institucích a zažijte magickou noc plnou zábavy a dobrodružství. Abychom vám vaši cestu Ostravskou muzejní nocí usnadnili, vybrali jsme pár tipů na akce, které byste neměli při svém kulturním putování minout.

S Ostravským muzeem si užijete komentované vycházky s úkoly pro děti, v Galerii výtvarného umění zažijete magickou vizuálně-zvukovou akci, Radnice města Ostravy připravila vyhlídky z radniční věže a vystoupení Cirkusu trochu jinak, ve Výstavní síni Sokolská 26 na vás čeká veselé kreslení s Adolfem Dudkem, V Klubu Atlantik je pro děti připraven výtvarný workshop, večerní filmová projekce se uskuteční v Minikino Kavárně a v PLATO zažijete rituální proměnu. V Hasičském muzeu města Ostravy si můžete vyzkoušet hasičské řemeslo.

Komentované prohlídky výstav vás čekají ve Výtvarném centru Chagall, v Muzeu a Galerii Mlejn, v Milan Dobeš Museum i na Dole Michal. V Antikvariátu a klubu Fiducia je pro děti připraven kouzelný svět světla a stínu. Národní památkový ústav pro vás přichystal komentovanou prohlídku městem po stopách architektonické plastiky v centru Ostravy. V Lidové konzervatoři a Múzické škole si vytvoříte krásný šperk.

Ve sklepeních Knihovny města Ostravy se setkáte s tajemstvím a na novém orchest(h)řišti Janáčkovy filharmonie Ostrava rozpohybujete tělo i hlasivky na dětském workshopu. Radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz vás provede budovou architekta Karla Kotase a seznámí vás s jeho historií.

Nováček letošního ročníku nové ostravské divadlo Studio G se podělí o příběh svého vzniku a o krásu divadelního zákulisí. Své putování pak můžete zakončit třeba opékáním špekáčků před budovou Národního zemědělského muzea.

Programů je ale mnohem více, tak neváhejte prozkoumat webové stránky festivalu, kde naleznete také jízdní řády a od pondělí 23. srpna i rezervační systém na vybrané aktivity.

Upozornění: Pro účast na festivalovém programu bude v některých institucích zapotřebí doložit doklad o bezinfekčnosti (doklad o očkování, nebo negativní test, nebo lékařské potvrzení o prodělání nemoci Covid-19). Týká se to dospělých a dětí od 6 let.

Příbuzné články