Balet NDM chystá premiéru výpravného baletu Korzár

Baletní soubor Národního divadla moravskoslezského (NDM) chystá premiéru výpravného baletu Korzár. Dobrodružný příběh dívky, která převlečená za muže na mořích hledá svou unesenou sestru, diváci poprvé uvidí v Divadle Jiřího Myrona 16. září. ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Francouzský choreograf Michel Bejar spolu s libretistkou Céline Barcaroliovou vycházeli z původního romantického baletu, který měl premiéru v roce 1856. Vycházel ze stejnojmenné básně lorda Byrona z roku 1814. Autorem hudby byl francouzský skladatel Adolphe Adam. "Současný francouzský skladatel Joris Barcaroli pro NDM hudbu upravil a doplnil tak, aby více vyhovovala současnému divákovi," řekla mluvčí. Tanečníky bude doprovázet orchestr opery NDM.

Balet je vhodný i pro děti a může sloužit jako první seznámení mladšího diváka s baletem.

Adolphe Adam podle Swiderové vytvořil v hudbě pro balet Korzár své vrcholné dílo s vyzrálou kompoziční a instrumentální technikou. Originální verze baletu je bohatá na hudební nápady, má místy až orientální melodiku pro vystižení atmosféry děje. S ohledem na menší orchestřiště se ale party musely upravit pro menší počet nástrojů. Choreograf si pro úpravu vybral mladého francouzského skladatele Jorise Barcaroliho. "Je velmi zajímavé rozvíjet partituru, která byla napsána v jiném kontextu a v jiné době. Umožní to dávat jevištnímu tvaru nový dech a nový impuls," uvedl ke své práci Barcaroli.

Swiderová doplnila, že libretistka Céline Barcaroliová spolu s choreografem Michelem Bejarem vytvořili dramatický příběh korzára zvaného La-Mort-Rouge (Červená smrt). Ve skutečnosti je to ale dívka Medora, která vyplouvá na moře a hledá svou unesenou sestru. Bojuje také za lásku a rovné postavení ve světě, který přeje pouze mužům.

Inscenace má bohatou výpravu a kostýmy s nádechem Orientu.

Polská výtvarnice Anna Kontek a scénograf David Bazika se inspirovali filmem Piráti z Karibiku, ale také pirátskými počítačovými hrami. Hudební nastudování má na starost Jiří Habart, orchestr opery NDM bude kromě něho řídit také Sébastien Thomas Bagnoud.

Na českých jevištích byl balet Korzár spíše opomíjen. Poprvé ho uvedlo Národní divadlo Brno ve verzi Vasilije Medveděva 1. dubna 2005, naposled 16. listopadu 2019 baletní soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde se o jeho podobu postaral tamní umělecký šéf Jiří Pokorný. Nyní se připojuje i Národní divadlo moravskoslezské, na rozdíl od ostatních tuzemských souborů však představí verzi ve všech směrech výrazně autorskou.

(Zdroj: ČTK)

Příbuzné články