Procházky za ostravskou architekturou nebo beskydským „ufem“

Také v Ostravě se bude konat na začátku října festival Den architektury. Ten po celé republice nabízí výpravy za architekturou známou i neznámou, a to vždy s odborným výkladem. Festival se zaměřuje zejména na architekturu současnou či architekturu 20. století. V Ostravě se akce budou konat od soboty 2. do úterý 5. října 2021. Vstup na akce je zdarma. Festival zavítá i na další zajímavá místa.

Celý program festivalu je k dispozici na stránkách www.denarchitektury.cz. Pro Ostravu je například přichystána procházka na téma sociálně vyloučené lokality a město. V sobotu zájemci navštíví s architektkou Markétou Káňovou tzv. sociálně vyloučenou lokalitu v Ostravě-Kunčičkách a společně s hosty zjistí, co tento pojem znamená, koho se týká, jak se v takové lokalitě žije, jak transformuje město a jaké jsou možnosti jejího řešení.

Zajímavá bude také třeba nedělní prohlídka „bruselské” výpravní budovy ostravského hlavního nádraží s historikem architektury Martinem Strakošem. Na první zastávce si účastníci prohlédnou budovu a předprostor Hlavního nádraží podle návrhu brněnských architektů Luboše Laciny a Vlasty Douši. Výklad se zaměří nejen na současný stav, ale i na předchozí stavební etapy. Prohlídka pak bude pokračovat prohlídkou nádraží Ostrava-Svinov a nádraží Ostrava-Vítkovice. Přejezdy mezi železničními stanicemi se uskuteční běžnými vlakovými spoji.

Jiná nedělní procházka po Ostravě přiblíží tzv. rychlé zásahy na městské třídě 28. října. Pořadatelé k této akci uvádí: „Letos začínají úpravy šesti veřejných prostranství pomocí nestavebních intervencí. Místy provede a s plány na jejich kultivaci seznámí architekt městského ateliéru MAPPA. Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA) vybral zhotovitele návrhů na úpravy třídy 28. října – Opavská pomocí otevřených výzev letos na jaře. Pojďte se s námi podívat, jak se jejich realizace vyvíjí a poslechnout si, jaké další záměry jsou v jejich okolí v plánu. Začneme na Smetanově náměstí a postupně se zastavíme u pasážových domů na ulici Denisova, u dopravního terminálu na Náměstí Republiky, před Domem Energetiky, u křížení s ulicí Sokola Tůmy a rozloučíme se v Porubě u zastávky Poruba vozovna.“

A ještě jeden tip na nedělní procházku, tentokrát po transformovaném území v jádru Ostravy, jejímž cílem bude diskuse s návštěvníky o rozvoji centra i současných měst obecně. Diskutovat se bude neformálně o aktuálních projektech v Ostravě, o zmařených příležitostech a nových šancích s architekty Radimem Václavíkem a Jiří Mikou.

Veškerý „ostravský“ program najdete zde. A možná vás zaujme i program v jiných oblastech po celé České republice. Kupříkladu pro vás může být tím hlavním lákadlem výlet za beskydským ufem. (hav, foto: denarchitektury.cz)

Příbuzné články