Představujeme: New Time Orchestra se sólovou zpěvačkou Hanou Holišovou

Již tento podzim roku 2021 rozezní Třinec hlas populární herečky a zpěvačky Hany Holišové společně s energickou hudbou big bandu New Time Orchesta.  Návštěvníci se mohou těšit na originální hudební zážitek, odkazující nejen na zlatou éru swingu.

New Time Orchestra je brněnský big band vedený kapelníkem Markem Schollerem. Tato formace působí na české scéně již šestým rokem a vyprodané koncetní sály jsou odměnou za cílevědomou koncepční práci, která má jasnou vizi v podobě moderního vnímání letité disciplíny, které se říká velkokapelový jazz. Toto tvrzení je paradoxně zavádějící. Současným pojetím je míněn pestrý dramaturgický záběr. Tedy odklon od primárně swingového repertoáru k vlastním, autentickým a velkolepým aranžmá a důraz na žánrovou pestrost.

„Členové big bandu mají různorodé hudební zkušenosti. Hrají v jazzových i popových kapelách, hudebních divadlech a dokonce mezi sebou máme i muzikanty působící ve vojenské hudbě,“ říká Scholler.

Devízou kapely je samozřejmě muzikantská kvalita. Jejími členy jsou totiž umělci, kteří se v hudební branži úspěšně etablují již spoustu let a disponují multižánrovou zkušeností.  Saxofonisté Marek Kotača,  Radim Hanousek, pianista Miroslav Veselý, kytarista Jan Navrátil nebo trumpetista Jan Kozelek jsou příkladem fůze nejrůznějšího stylového záběru.

Kapela si zakládá na vlastních aranžmá, na kterých se podílejí přední čeští skladatelé a aranžéři, kupříkladu  Miroslav Hanák, Martin Kumžák, Karel Matiáš, ale i samotní členové orchestru. Instrumentace jsou šité na míru personálním dispozicím kapely i jejím sólistům. Jsou autentické, nikde jinde než na produkcích New Time Orchestra je neuslyšíte.

„Do programu zařazujeme i žánry, zpracované do muzikantsky náročných a zároveň posluchačsky atraktivních aranžmá, která si vychutnají příznivci swingu, jazzu, šansonu či popu. Nechybí ani filmová muzika,“ popisuje Scholler.

Nedílnou součástí koncertní produkce New Time Orchestra je dlouhodobá, exkluzivní spolupráce se zpěvačkou, herečkou, výraznou osobností české divadelní scény, Hankou Holišovou. Koncertní spolupráci začal orchestr realizovat v roce 2017. Hana Holišová je širokému publiku známá zejména z muzikálových představení  Městského divadla Brno, seriálové produkce komerční televize, pražské muzikálové sény,  ale vnímána je také jako dvojnásobná vítězka televizní soutěže Tvoje tvář má známý hlas. Program, který kapela New Time Orchestra pro koncerty s Hanou Holišovou vytvořila,  je koncipován jako mix populárních českých písní  i světového repertoáru známých osobností. Hana Hegerová, Aretha Franklin, Zaz, Natalie Cole nebo Michael Bubblé jsou příkladem pestrého dramaturgického programu. New Time Orchestra ho však přetváří do originálních, posluchačsky atraktivních úprav.

„Koncertní produkce orchestru se opírá o spolupráci s osobností Hanky Holišové, ale neplní pouze roli doprovodné kapely.  Prezentuje se rovněž náročnými a posluchačsky atraktivními instrumentálními kompozicemi, ve kterých se představí i řada sólistů,“ dodává Scholler.

Složení bigbandu NEW TIME ORCHESTRA

Saxofony: Marek Kotača, Radek Zapadlo,Tomáš Hruška, Petr Chadim, Radim Hanousek

Trumpety: Jan Kozelek, Tomáš Prokop, Roman Němec, Jan Chovanec

Trombony: Marek Scholler, Pavel Vašíček, Šimon Pavlík, Jan Pátek

Rytmika: Miroslav Veselý (piano), Jan Navrátil (kytara), Dušan Reichmann (basa), Petr Šupler (bicí) a Vladimír Třebický (perkuse)

A co o nás říkají? Nejvýstižnější je hodnocení diváků:

„Byla to pecka, měli jsme velká očekávání, ale skutečnost je ještě předčila. Hanka byla výborná a orchestr hrál jako o život.“

„Podzimní koncert Hany Holišové a New Time Orchestra byl velmi výjimečný.

Z kombinace Hančina hlasu a tónů 18-ti členného orchestru až naskakovala husí kůže. Pánové nadchli posluchače precizním zpracováním detailů a sladěním saxofonů, trumpet a trombonů s rytmickou sekcí. Do programu byly zařazeny skladby dávající vyniknout sólistům či vtahující diváky do dění – třeba filmové hudební hádanky. Hančina závěrečná věta : Věřím, že jste si to užili jako já… byla v ten okamžik zcela zbytečná, protože bylo vidět na všech, ať už při aplausu ve stoje, tak při odchodu ze sálu, že si to náležitě užili. A užili si to i hudebníci, kteří s Hankou vystupovali.“

„Vše bylo perfektně technicky připraveno a dramaturgicky vychytáno – koncert přirozeně gradoval, výborní muzikanti dodali energii a náboj, Hana Holišová zcela oslnila. Že je vynikající zpěvačka, to se všeobecně ví, ale je i výborná a vtipná moderátorka s přirozenou úctou k hudebníkům za sebou. A diváci mimořádný koncert také patřičně ocenili potleskem ve stoje. Těšíme se na další spolupráci!“

Na náš nejbližší koncert se můžete těšit 4. listopadu v kulturním domě TRISIA v Třinci, srdečně vás zveme. Lístky k zakoupení  ZDE. Více informací najdete na našem webu.

Přijďte si nás poslechnout. Těšíme se na vás.

Marek Scholler

(mabys)

Příbuzné články