Hudební výlety za taneční hudbou R. A. Dvorského

Po mimořádně úspěšné realizaci 31 koncertů v průběhu září navazuje Svatováclavský hudební festival svým celoročním projektem Hudební výlety, kdy prezentuje exkluzivní hudební produkce sahající od artificiální hudby přes jazz až k folklóru, a to v architektonicky i akusticky nejzajímavějších památkách Moravskoslezského kraje. Na podzim přiváží 11 koncertů jak moravskoslezských interpretačních špiček, specialistů na židovský klezmer, tak i zbrusu nový projekt nejlepších českých jazzmanů „Rudolf Antonín“.

Konec října se v rámci Hudebních výletů SHF ponese v duchu československých „Melody Boys“ R. A. Dvorského. Nově vzniklá kapela „Rudolf Antonín“ je projektem fenomenálního muzikanta Jiřího Slavíka, který se v ní zároveň představuje v roli pianisty a zpěváka. Jeho „band“ je pak sestaven z prvotřídních jazzmanů, jakými jsou David Dorůžka (kytara), Luboš Soukup (saxofon), Jaromír Honzák (kontrabas) a Dano Šoltis (bicí).

Repertoár tohoto seskupení vychází z vlastních přepisů nahrávek orchestru R. A. Dvorského z třicátých a čtyřicátých let, kde byla veškerá hudba silně propojena s tancem. V podobném duchu si i toto seskupení klade za cíl roztančit své posluchače, ať už na židli či na parketu. Přestože je hlavním zdrojem kapely Rudolf Antonín hudba z minulosti, muzikanti se nepokoušejí o přísnou dobovou reprodukci určitého stylu, nýbrž o uvedení této „staré“ hudby do kontextu současnosti.

Jednoduše se inspirujeme skvěle napsanými písněmi s jasnou melodickou linkou a poměrně přímočarými texty často o lásce, které navíc vznikaly v době kolem druhé světové války, kdy byla tato hudba možná jakýmsi únikem před depresivní realitou a pomalu se rozkládající společností. Hrát hudbu k tanci je disciplína, kterou mám velmi rád už od dob, kdy jsem hrával folklór.“ uvádí frontman nově vzniklé kapely Jiří Slavík, který patnáct let působil v různých seskupeních v Římě, Londýně a Paříži. „Rudolf Antonín je vesměs seskupení kolegů pedagogů z jazzové katedry HAMU, kde se právě zabýváme jak jazzovou tradicí, tak i s tím, co hudební svět právě produkuje. Studentům se snažíme předávat nadšení pro jazz a improvizaci – doufáme, že se nám to podobně povede i na našich moravskoslezských koncertech směrem k publiku!“ dodává Slavík, který srdečně zve na jejich koncerty, které můžete navštívit 29.–31. října, a to nejprve v pátek evangelickém kostele v Orlové (18 hod.), dále v sobotu 30. 10. v Ostravě – Českém rozhlase (18 hod.) a v neděli 31. 10. v rámci odpoledního koncertu na radnici v Jablunkově (16 hod.).

Vstupenky on-line a více informací na www.shf.cz

Eva Františáková

Příbuzné články