Festival Souznění v Ostravě zahájí slovenská zpěvačka Szidi Tobias

Mezinárodní festival Souznění, který je pravidelně součástí adventního dění v Moravskoslezském kraji a představuje i vánoční zvyky, zahájí 8. prosince slovenská zpěvačka Szidi Tobias se svou doprovodnou kapelou. Koncert se uskuteční ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava, kam bude mít, pokud to pandemická situace dovolí, přístup i veřejnost. ČTK to dnes řekl za organizátory Zdeněk Tofel.

"Pro náš festival je tato slovenská herečka a zpěvačka s uhrančivým hlasem premiérovým hostem, a tak to logicky bude právě ona a její Band, kdo otevře Souznění 2021," řekl Tofel.

Na adventním koncertu Szidi Tobias zazní vánoční písně se silným poselstvím, na které se nezapomíná, ale i nové písně, jako je Tango Macondo, Otváraj okná dokorán, Já vím a další. Koncert odvysílá živě Český rozhlas Ostrava a zároveň bude online ke zhlédnutí na YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu.

Letošní festival Souznění potrvá od středy 8. do neděle 12. prosince.

V těchto dnech nabídne například také pastorální hudbu v podání slovenského souboru pro interpretaci staré hudby Solamente naturali s uměleckým vedoucím Milošem Valentem. V dalších dnech se festivalový program žánrově prolne s folklorem a folkem.

"A to mimo jiné na koncertech skupiny Marien v Kunčicích pod Ondřejníkem, Žalmana a spol. a Cimbálové muziky Javořina v Kozlovicích, dále také v pochůzkách s koledou, kde se počítá s účinkujícími, jako jsou soubor Valašský vojvoda, pěvecký sbor Cantamus, Formani ze Slatiňan, Izabela Jati nebo Gajdošská hudba Beskyd z Oravskej Polhory," řekl Tofel.

Závěrečný koncert se uskuteční v Hukvaldech a bude patřit profesionálům z Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna s novým projektem Cesta světla.

"Nebudou chybět ani vánoční dobroty, tradiční jarmark, lidoví tvůrci a umělecká řemesla či prodej specialit domácí i zahraniční salašnické gastronomie," doplnil Tofel.

(sd, Zdroj: ČTK)

Příbuzné články