"Stary knedlik" s "Radostí" budou k vidění v Domě umění

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje výstavu velkoformátových fotografií Michala Kalhouse a tematickou výstavu Radost. Vernisáž se uskuteční v úterý 18. ledna 2022 v 17 hodin a bude živě přenášena i na internetu. V ostravském Domě umění budou výstavy k vidění až do 6. března 2022.

Podle kurátorů se návštěvníci mohou těšit na osvěžující chvíle se současným uměním. Výstava Stary knedlik (záměrně psaná bez diakritiky) představuje 24 velkoformátových fotografií umělce a děkana Fakulty umění Ostravské univerzity Michala Kalhouse. Je syntézou nových i starších snímků, které autor pro ostravské diváky znovu vyvolal z negativů. Fotografie, které mají deníkový charakter, divákovi předkládají emoce a úvahy o pomíjivosti, o partnerských vztazích a rodině, o pokoře i vděčnosti za možnost žít prostý život.

„Název má být synonymem pro autorův aktuální mentální a emocionální stav. Michal Kalhous se cítí jako již poučený, zčásti i zkušený, již stárnoucí, ale snad ještě někdy potřebný, na tenké plátky nakrájený oschlý včerejší knedlík. Fotografie jsou vytvořeny dnes již málo používanou „mokrou“ cestou od zvětšováku po vývojku a ustalovač, jejíž časově zdlouhavý a technologicky složitý výrobní proces dává autorovi prostor a čas uchopit a formulovat témata, získávat odstup a nabývat odvahu k poodhalení a zveřejnění bezvýznamné maličkosti, kterou považuje za důležitou,“ vysvětlila kurátorka Štěpánka Bieleszová.

Výstava Radost prezentuje 44 uměleckých děl ze sbírky GVUO z oblasti malby, grafiky, plastiky i fotografie. Rozdělena je do 8 tematických sekcí s náměty dětí, jídla, koupání, milenců, touhy, světla, pohybu a ticha. Mezi 35 vystavovanými autory jsou například Jiří Načeradský, Jakub Schikaneder, Antonín Slavíček či František Ženíšek, z Moravskoslezského kraje pak Karel Adamus, Daniel Balabán, Augustin Handzel, Eduard Ovčáček, Dita Pepe nebo František Kowolowski.

„Výstava cílí na prosté lidské radosti. Zajímalo mě, zdali se z osmi mikrotémat dá sestavit výstava limitovaná jen výběrem ze sbírky GVUO. Sondáž si nekladla ambici charakterizovat „pravdivý“ obraz formálně-obsahového vývoje jednotlivých témat v dějinách umění. Můžeme tak vedle sebe vidět například milenecké dvojice pojaté jako tradičně popisný, impresionistický i postmoderní znak. Výstava by měla být čtena jako odlehčená vizuální mozaika snad přinášející radost nejen obsahem jednotlivých uměleckých děl, ale také jejich vzájemnou interakcí,“ uzavřel kurátor Jaroslav Michna.

Informace o online vysílání vernisáže najdete zde.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: Michal Kalhous)

Příbuzné články