Za barevným dobrodružstvím do Fiducie či Galerie současné malby

S nejnovější tvorbou malíře Aleše Hudečka, jednoho z nejzajímavějších ostravských umělců, se můžete v těchto dnech setkat hned na dvou místech v Ostravě. Ve Fiducii je k vidění výstava nazvaná Vypravěčka příběhů, v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka pak výstava 370 nm.

Výstava nejnovějších Hudečkových akvarelů ve Fiduciii bude k dispozici až do 25. února 2022. Podle kurátora obou výstav Martina Mikoláška zůstává nadále Hudeček věrný svému typickému způsobu vyjadřování, v němž „naraci rozvíjí prostřednictvím paradoxů budovaných na kontrastním vztahu lidských figur a neživých objektů a útvarů uváděných vzájemně do povětšinou nepatřičných konstelací a indiferentních situací, které malířským rukopisem transformuje do jakého až snově tajemného světa, v němž se představa mísí se záznamem reality, v níž se použité motivy znepokojivě a mnohoznačně zauzlují, aniž by poskytovaly divákovi jasně rozlišitelný návod ke čtení. Pózy, gesta a pohledy převážně ženských aktérek spolu s převládajícím amorfně neurčitým barevným pozadím připomínajícím někdy krajinu a jindy zase interiér vyvolávají dojem zakoušených či zahlédnutých každodenních situací transformovaných ale až do jakýchsi existenciálně laděných rituálních událostí plných melancholie, jejichž význam však (nejen) jejich aktérkám lapeným v mezičase mezi prchavým okamžikem a nehybnou stálostí nezachytitelně uniká.“

K výstavě v Galerii současné malby, kterou můžete navštěvovat do 4.března 2022, kurátor Mikoláše také mimo jiné uvedl: „A právě světlo a barva jako jeho vlastnost jsou v Hudečkově interpretaci pojímány jako bytostný paradox malířství, které se bez barvy a možnosti jejího vidění neobejde,zároveň ale není absolutně možné redukovat je právě jen na číselné vyjádření limitů fyzikálních veličin. Ve svých aktuálních malbách pojímá Hudeček světlo jako samotného aktivního hybatele toho, co se na obrazech odehrává. To ono vybízí aktéry k akci tím, jak je skrytě přítomné, tajemně vzývavé i přirozeně nenucené ve svém (někdy až manipulativně interpretativním) vyzařování.“ Výstava je zpřístupněna v Divadle Antonína Dvořáka vždy hodinu před každým představením.

Aleš Hudeček (1973), který je považován za jednu z nepřehlédnutelných postav současné české malby, je svým životem a tvorbou spojován s Ostravou, přestože pochází z Uherského Hradiště, kde také mezi lety 1987 až 1991 studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v oboru užitá a dekorativní malba v architektuře a propagaci. Rozhodující vliv na jeho práci mělo studium v Ostravě na Katedře výtvarné tvorby v malířském ateliéru Daniela Balabána v devadesátých letech minulého století. Po jejím absolvování se Hudeček v Ostravě usadil již nastálo a v současnosti vyučuje malbu na Střední umělecké škole v Ostravě. Jeho aktuální tvorba je k vidění také na Instagramu či zde.

(hav, foto: aleshudecek.blogspot.com)

Příbuzné články