Slavní The Brand New Heavies zahrají před prázdninami v Ostravě

Již 16. ročník festivalu Jazz Open Ostrava nabídne v červnu 2022 vystoupení zajímavých převážně jazzových hudebníků a kapel. Hlavní hvězdou bude britská kapela The Brand New Heavies, která své příznivce baví už od 80. let svou směsí acid-jazzu, soulu a funky. Festival se koná od 8. až do 23. června 2022 v klubu Dock a na závěr i na Slezskoostravském hradu.

Festival začne ve středu 8. června 2022 v ostravském Docku akcí nazvanou Groove jam, tedy improvizovaným setkáním muzikantů. O den později se na tom samém místě představí ostravsko – zlínská formace mladý muzikantů říkajících si Chops.

Ve čtvrtek 16. června 2022 se milovníci jazzu mohou těšit na ostravskou stálici - kapelu Boris Band Combination, kteří v Docku zahrají i se saxofonistou Jiřím Haladou. Kapela jazzmana Borise Urbánka působí už od roku 1996 a za tu dobu se představila na mnoha jazzových festivalech a v jazzových klubech u nás i v zahraničí. Její repertoár vychází z energické fusion music.

Největší pozornost však na sebe poutá závěrečný festivalový koncert ve čtvrtek 23. června 2022 v areálu Slezskoostravského hradu. Zde se postupně představí tři výborné kapely. Od 19 hodin zahraje formace Triplay, v němž se spojili výborní talentovaní muzikanti mladší generace. Pořadatelé mimo jiné uvádí, že „zvuk tohoto uskupení je vnímán jako originální nadžánrová fúze, jejíž repertoár je tvořen převážně autorskými skladbami všech členů.“ Kapelu tvoří Jan Uvira - keyboards, Kryštof Tomeček – kytara a Marek Urbánek – bicí.

Jako další v pořadí zahraje Ochepovsky project, kapela Igora Ochepovského, který je vyhledávaným skladatelem, kytaristou a producentem, jenž spolupracuje s významnými umělci české i slovenské alternativní a popové scény. Ochepovsky Project se od svého vzniku v roce 2016 zapsal mezi to nejzajímavější, co česká jazzová a alternativní scéna nabízí. Během několika málo let kolem sebe koncentroval vynikající muzikanty širokého žánrového rozptylu, kteří se nemají chuť ohlížet k velikánům minulosti, ale soustředí se na aktuální trendy. Formace, pohybující se s lehkostí i rafinovaností mezi žánry, vyhrála roku 2016 soutěž Jazz Fruit a kromě tuzemských pódií zaznamenala také četné úspěchy v zahraničí s koncerty v Německu, Polsku či na Slovensku.

Něco před desátou pak návštěvníky festivalu čeká vrchol celé akce: koncert kapely The Brand New Heavies. Ti jsou považováni za průkopníky londýnské acid-jazzové scény. Kapela vznikla díky dlouholetému přátelství dvou zásadních osobností, kytaristy Simona Bartholomewa a basisty Andrewa Levyho, kteří se se svou tvorbou zásadně zapsali do historie acid - jazzu, soulu a funku. Zejména alba Trunk Funk, We Don't Stop, Get Used To It, Dunk Your Trunk nebo Sweet Freaks se těšila výjimečné pozornosti u fanoušků, kritiků, ale také mezi hudebními kolegy.

The Brand New Heavies se díky festivalu Jazz Open Ostrava objeví v České republice poprvé po 13 letech. Pořadatelé slibují mimo jiné „úžasnou frontmankou Angelou Ricci“ či „groove, který vás zvedne ze židlí.“ A dále pak vzkazují: „Tento comeback má daleko do vyčpělých pokusů o návraty. Lístky na festivaly a koncerty s The Brand New Heavies po Evropě mizí závratným tempem. Zcela “funkamentální” záležitost pro všechny fanoušky acid - jazzu, soulu a funku! Nenechte si ujít tento hudební svátek!“

Vstupenky lze zakoupit už nyní ve dvou kategoriích: standardní a VIP vstupné. V rámci VIP vstupného bude možnost zastřešeného stání s výhledem na pódium, welcome drink a mini tapas. Všechny informace najdete na stránkách festvalu www.jazzopen.cz.

(hav, foto: facebook.com/BrandNewHeavies)

Příbuzné články