Orbis pictus play aneb výstava, kterou spoluvytvářejí návštěvníci

Interaktivní výstavu pro všechny smysly nazvanou Orbis pictus play můžete ve Společenském domě v Rožnově pod Radhoštěm navštěvovat až do konce srpna 2022. Expozice, která obsahuje 18 objektů, jež ožívají díky interakci návštěvníků, je vhodná pro dospělé i děti. Nápis nesahat zde nenaleznete, právě naopak!

Uměleckou koncepci výstavy sestavil oceňovaný výtvarník, hudebník, performer a spisovatel či scénograf Petr Nikl. Kromě jeho příspěvku jsou na expozici vystaveny díla dalších autorů - Ondřeje Smeykala, Jiřího Konvrzeka, Martina Janíčka, Ondřeje Janouška, Ondřeje Puchty, Máji Dvořákové, Pavla Havrdy, Michaela Delia, Quida Sen, Petra Koreckého, Petra Lorence a Milana Caise.

Jan Ámos Komenský a zejména jeho kniha Labyrint světa a ráj srdce jsou zdrojem inspirace pro vznik této putovní interaktivní expozice. V jednotlivých exponátech je rozvíjeno poselství Komenského a všech, kdo věří v sílu kreativní touhy po poznání. Návštěvníci sami uvádějí do chodu jednotlivé exponáty a uvědomují si svou autorskou spoluúčast. Projekt demonstruje sílu tvořivé touhy po poznání a dokazuje, že fenomén hry dokáže fungovat jako univerzální komunikační prostředek, rozvíjí tak nadčasové myšlenky Komenského, který věděl, že nejpřirozenějším způsobem učení je hra.

Mezinárodní projekt výstav Orbis pictus play dosud navštívily téměř 3 miliony návštěvníků. Cílem autorů a organizátorů je tento jedinečný projekt dále rozvíjet. Informace o rožnovské expozici najdete na www.tka.cz.

(hav, foto: tka.cz)