Slovensko, Srbsko, Mallorca. Festival Folklor bez hranic Ostrava roztančí ulice exotickým, ale i domácím folklorem

Zahraniční i tuzemské folklorní skupiny zatančí a zazpívají opět po roce v rámci festivalu Folklor bez hranic Ostrava. Ostravskému publiku se představí od 15. do 19. srpna. Tanečníci a hudebníci budou po pět dní cestovat napříč ostravskými obvody, vystoupí na náměstích, ale i v domovech pro seniory. Jedná se již o dvacátý čtvrtý ročník festivalu.  

„Návštěvníci se letos mohou těšit na soubory ze Srbska, Mallorcy a Slovenska či Strážnice, ale samozřejmě i na domácí kolektivy z Ostravy a okolí. Folklorní nabídka je tedy tak jako v minulých letech pestrá,“ říká ředitel festivalu Lukáš Pavlík. Folklorní skupiny během nabitého programu zatančí v pěti ostravských obvodech a tradičně vystoupí také na klimkovické lázeňské kolonádě.

V pondělí se již od 15 hodin rozezní folklorní melodie napříč centrem města Ostravy, když na Masarykově náměstí začne hrát cimbálová muzika. V 15.30 se soubory vydají průvodem z Husova sadu na Masarykovo náměstí, kde v 16 hodin festival slavnostně zahájí vystoupení domácích i zahraničních účinkujících.

V úterý soubory zavítají na náměstí Ostrava-Jih. Ve středeční odpoledne se bude zpívat a tančit v Ostravě-Mariánských Horách na Mariánském náměstí a večer v Sanatoriích Klimkovice. Ve čtvrtek roztančí soubory průvodem porubskou Hlavní třídu a následně vystoupí vedle kruhového objezdu.

A poslední den festivalu se mohou diváci těšit na vyvrcholení v podobě tří koncertů na hradě ve Slezské Ostravě. „Dětské soubory se v pátek na Slezskoostravském hradě představí již od 15.30, v 17 hodin vypukne koncert s názvem Pocta Janu Rokytovi, v rámci kterého vystoupí nadžánrová kapela Ensemble FLAIR a zatančí spolupořadatel festivalu Soubor lidových písní a tanců Hlubina. Ten vystoupením zavzpomíná na svou choreografku a dlouholetou uměleckou vedoucí Zdenu Kyselou. V 18 hodin pak začne závěrečný festivalový koncert dospělých kolektivů,“ dodává Pavlík.

V rámci festivalového programu soubory zavítají také do domovů pro seniory nebo centra pro osoby se zdravotním postižením. „Tanečníci letos nabídnou program seniorům v domovech Sluníčko a Slunečnice. Dále navštíví i Centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek,“ vyjmenovává místopředsedkyně pořadatelského spolku Markéta Sasínová.

Festival se koná pod záštitou primátora statutárního města Ostravy Tomáše Macury, starosty Moravské Ostravy a Přívozu Petra Veselky, starosty Ostravy-Jihu Martina Bednáře, starosty Ostravy- Mariánských Hor a Hulvák Patrika Hujduse a starostky Ostravy-Poruby Lucie Baránkové Vilamové.

Folklor bez hranic Ostrava se letos může konat díky finanční podpoře České průmyslové zdravotní pojišťovny, Truhlářství Hranol, pojišťovně Kooperativa a společnosti Kohimex. Mediálním partnerem festivalu je Rádio BLANÍK.

Webová stránka: www.fbho.cz
Facebook: www.facebook.com/folklorbezhranic
Instagram: https://www.instagram.com/folklorbezhranic

Folklor bez hranic Ostrava je festival městských folklorních souborů s mezinárodní účastí pořádaný spolkem Folklor bez hranic Ostrava, z. s. a SLPT Hlubina. Za svou více než dvacetiletou historii přivítal desítky zahraničních i domácích souborů. Hlavním cílem festivalu je přiblížit ostravskému publiku zvyky jiných kultur, ale také připomenout tradiční český folklor a oživit ostravský veřejný prostor.

(sd, Zdroj: TZ Folklor bez hranic)

Příbuzné články