Festival Bezručova Opava nabídne bohatý kulturní program

Šňůra divadelních, filmových, hudebních, výtvarných, literárních a dalších pořadů je připravena pro milovníky umění v Opavě. Letošní 65. ročník kulturního festivalu Bezručova Opava, který odstartuje v pondělí 5. září 2022 a potrvá až do konce měsíce, ovládne téma Stěhování mezi světy. Zářijová kulturní přehlídka nabídne více než pět desítek pořadů všech uměleckých žánrů.

„V některých programech festivalu využijeme virtuální realitu a návštěvníci se díky ní ocitnou v kůži Řehoře Samsy z povídky Franze Kafky Proměna nebo s virtuálními brýlemi na očích zakusí zblízka a doslova na dotek divadelní představení Společenstvo vlastníků divadla Vosto5, hru Hamleti Divadla Na zábradlí či inscenaci Pusťte Donnu k maturitě Divadla pod Palmovkou. Spojení živých umělců a nejmodernějších technologií Opavané zažijí v experimentální inscenaci Laterny Magiky Robot Radius,“ popisuje kulturní dramaturg města Opavy Petr Rotrekl.

Pohybovat mezi světy se však účastníci festivalu budou i na ose zeměpisné, když prostřednictvím přednášek, výstav a diskusních pořadů navštíví Dubaj a její Expo 2020, procestují Mexiko, poznají Izrael a výjimečné vztahy českého a židovského národa či zavítají na Papuu Novou Guineu. „V případě Papui Nové Guinei budete díky projektu malířky a fotografky Barbory Šlapetové a sochaře Lukáše Rittsteina svědky také zázračného setkání dvou světů oddělených příkopem času, a to světa domorodých kmenů ze vzdálených oblastí Západní Papuy a Papuy Nové Guineje s představiteli moderní civilizace – astronauty NASA,“ servíruje další tip z programu festivalu Petr Rotrekl.

Kouzelné putování světem zvířat až k jejich králi Opava zažije s pouličním divadlem V. O. S. A. Theatre vystupujícím po celém světě. Na hranici ráje návštěvníky vezme výstava fotografa Jana Pohribného a cestami svého života i tvorby je provede grafik, malíř a spisovatel Miloslav Moucha.

Do světa géniů klasické hudby se zájemci přesunou na koncertě Janáčkovy filharmonie Ostrava. Tradiční představy o tom, co je varhanní koncert, jim zbourá experimentálně nadžánrová bosonohá varhanice Katta a osobitou hudbu s využitím moderních technologií představí fenomenální hudebníci Radim Zenkl a Ondra Kozák. Na procházku světem slavných herních melodií je vezme klavírista Dominik Fajkus a v hudební stopě festivalu nechybí ani energická třináctičlenná hudební jednotka s velkou dechovou sekcí a multižánrovým repertoárem The People či dvojkoncert opavské kapely Expedice Apalucha a bratislavských Terrible 2s.

Filmovou nabídku mimo jiné zastoupí snímek Jima Jarmusche kombinující východní filozofii, svět mafie a hiphopovou hudbu Ghost Dog – Cesta samuraje či kultovní sci-fi Andreje Tarkovského o setkání s minulostí i vlastním já Solaris. Chybět nebude tradiční vzpomínka na básníka Petra Bezruče a také v souvislosti se slezským bardem zve Bezručova Opava za cestováním, a to na místa básníkovu srdci milá, jimiž byl Červený domek v Kostelci na Hané a srub v Ostravici, i s Bezručovým oblíbeným koupáním v peřejích řeky Ostravice.

Další informace, včetně možnosti stáhnout si programový bulletin, najdete na tomto odkazu. Aktuality pak najdete také na Facebooku.

(hav s využitím informací z opava-city.cz, foto: opava-city.cz)

Příbuzné články