Často šokující velkoformátové fotografie vybízejí k diskuzi

V ostravském Domě umění se připravuje netradiční výstavní projekt nazvaný HIDDEN / Zvířata v antropocénu. Jedním z cílů výstavy je přispět do diskuze o stavu životního prostředí či chování člověka ke zvířatům. Vernisáž se uskuteční v úterý 13. září 2022 v 17 hodin, výstava pak bude k vidění až do 20. listopadu.

Pro návštěvníky bude připraveno přes čtyřicet velkoformátových fotografií dvaceti zahraničních fotoreportérů a několik videí reportážního charakteru, které upozorňují na neetické chování člověka vůči zvířatům s přesahem na klimatické změny. Výstava je rozdělena do 7 tematických celků, v nichž zvířata hrají hlavní roli (Průmyslové zemědělství, Přeprava živých zvířat, Výzkum, Rybolov, Móda, Zábava, Katastrofa).

Galerie k výstavě ve své tiskové zprávě uvádí, že právě průmyslové zemědělství s využitím hospodářských zvířat způsobuje obrovské ekologické škody. Jeho vliv na globální oteplování je vyšší než vliv dopravy na celém světě. Zvířata často žijí v nehumánních podmínkách a na minimálním prostoru, nejsou ošetřována, dostávají minimum jídla a mláďata bývají oddělena od matek. Nejsou totiž dostatečně chráněna platnými zákony. Aktivisté po celém světě již dlouho upozorňují na to, co se děje „za zavřenými dveřmi“, jejich hlas zatím nevedl ke změně zákona.
Fotografie byly v mnoha případech pořízeny tajně, a díky tomu zachycují také praktiky, které jsou záměrně před veřejností skrývány.

„Když jsem se dozvěděl, že například polské galerie odmítají výstavu prezentovat, měl jsem jasno, že Ostrava ji vidět musí, přestože to prvoplánově není výtvarné téma. Kdyby na fotografiích nebyly zachyceny drastické příběhy zvířat, které nás podvědomě nutí odvracet od nich zrak, ocenili bychom také jejich výtvarnou kvalitu,“ sdělil Jiří Jůza, kurátor výstavy a ředitel pořádající Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Další informace najdete na stránkách galerie www.gvuo.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: Andrew Skowron)

Příbuzné články