Veselá, barevná a plná nestárnoucích hudebních „hitů“

Novou inscenací nejhranější české opery potěší diváky Národní divadlo moravskoslezské těsně před Vánoci. Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany v režii Jiřího Nekvasila bude mít premiéru v ostravském Divadle Antonína Dvořáka už ve čtvrtek 15. prosince, druhé obsazení má pak premiéru 17. prosince 2022.

Pro ředitele divadla a operního režiséra Jiřího Nekvasila je to už třetí inscenace „národní“ opery. „Naše Prodanka bude veselá, barevná a potěší všechny generace diváků!,“ zve režisér.

Opera pro celou rodinu měla světovou premiéru v pražském Prozatímním divadle v květnu 1866 a okamžitá divácká oblíbenost předčila i autorovo očekávání! Libreto Karla Sabiny je postaveno na velmi jednoduchém příběhu podvodu či spíše lsti, díky níž se k sobě nakonec dostanou přesně ti, kdož se milují, a nikoli ti, kterým rodiče svatbu domluvili. Sám Smetana byl okamžitou a trvalou popularitou své první komické opery opravdu překvapen a občas jej i mrzelo, že jeho další opery, které považoval z hudebnědramatického hlediska za dokonalejší, zůstávají v jejím stínu.

Pro umělecký život Bedřicha Smetany měla ovšem opera význam zásadní: Smetana potvrdil svůj obrovský talent operního skladatele a svým kritikům dokázal, že je schopen napsat i dílo v národním a odlehčeném stylu. Prodanka se stala „miláčkem“ domácího publika, českou národní operou. Uspěla poté na Mezinárodní hudební a divadelní výstavě ve Vídni v roce 1892 a stala se velmi žádanou i ve světě. „Rozhodně patří k nejlepším komickým operám vůbec!“, je přesvědčen Jiří Nekvasil.

„Prodaná nevěsta je v domácím prostředí považována již několik generací za českou národní (a pro mnohé nedotknutelnou) operu. Ale Smetana nikdy, až na jednu výjimku, v celém svém operním díle necituje žádnou lidovou píseň. Charakteru českosti dosahuje využíváním tanečních rytmů českých tanců (polka, furiant, skočná). Všech 24 hudebních čísel opery je gejzírem neutuchající hudební invence, který by dnešním muzikálovým autorům stačil na dvě desítky muzikálů – těch lepších. Dalo by se říci, že každé hudební číslo Prodané nevěsty je doslova hitem! Shrnuto a podtrženo: divadelnost – hravost – proměnlivost – pohyb – barva – humor – poezie – ironie i laskavost jsou základními východisky a znaky naší inscenace. A začínáme již od předehry. Předehra doprovázející jevištní akce exponuje způsob našeho divadelního vyprávění: vše, co se zde bude dále dít, bude vznikat a proměňovat se před očima diváků!“ přibližuje Jiří Nekvasil.

Další podrobnosti o chystané Prodané nevěstě najdete na stránkách divadla.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: ndm.cz)

Příbuzné články