Hudební bazar bude v lednu znít jazzem, swingem či funkem

Tradiční jazzové tříkrálové oslavy se letos v ostravském klubu Hudební bazar budou konat téměř přes celý leden. Přehlídka nazvaná Jazz Tří králů bude zahájena ve čtvrtek 5. ledna 2023 koncertem formace Joe After Trio, která kombinuje jazz, funky, rock či blues. Na repertoáru má vlastní písně i covery ve speciálních aranžích. Chystá se toho ale více, třeba koncerty kapel Swingpáni, Mištes či legendárního tělesa M-Band Dr. Rudolfa Sochora. Začíná se vždy přibližně ve 20 hodin.

Níže uvádíme celý program přehlídky kapel a hudebních těles, které nějakým způsobem koketují – více či méně - s principy jazzu.

5. 1. 2023 - Joe After Trio
Trio hraje ve složení Pepa Pak (Joe After) - basa+zpěv, Martin Jarošek - klávesové nástroje+zpěv, Jerzy Symanek (Polsko) – bicí.

6. 1. 2023 - Pouliční výbor
Kapela vznikla cca před 10 lety na platformě restaurace Pjetka. Základ tvořený saxofonistou, kytaristou, bubeníkem a basákem bydlí na jedné ulici v tzv. Michálkovickém trojúhelniku. Klávesista a zpěvačka jsou náplavy, ale budiž jim odpuštěno. Všichni členové o sobě s humorem říkají, že jsou "rubači" jazzu.

7. 1. 2023 – Lampa (v podstatě Masomlejn)
Během své více než dvacetileté kariéry si tahle parta kolem Jiřího Tibitanzla dokázala vytvořit svůj charakteristický sound postavený na jazzových groovech. Jejich autorské skladby v kombinaci se známými standardy v neotřelém provedení zvednou ze židlí úplně všechny.

11. 1. 2023 – Swingpáni
Kombo tvoří muzikanti s mnohaletou praxí v oblasti jazzu, swingu a dalších příbuzných hudebních žánrů. Vystoupení je založeno převážně na swingových standardech a evergreenech z dvacátých až šedesátých let. Swing, který se zvláště v posledních letech zase dostává zaslouženě na výsluní, může zaujmout hudební příznivce všech věkových skupin, protože přináší ze své podstaty dnes tak potřebnou dobrou náladu a radost ze života. Hrát budou: Zdeněk Lánský – housle, Pavel Michálek – klarinet, Petr Petka – klávesy, Jaryn Zahuta – basová kytara a Václav Hruška – zpěv.

12. 1. 2023 – Aleatorio
Čtyřčlenná kapela nabídne příjemnou atmosféru prostřednictvím nejen brazilské bossanovy.

13. 1. 2023 - Lewis Creaven Band
Lewis Creaven Band je v současnosti jednou z nejlepších bluesových, rockových a funkových kapel v České republice. Tato čtyřčlenná skupina vedená britským hudebníkem Lewisem Creavenem hraje vzrušující a svižnou hudbu ovlivněnou mnoha světovými hudebníky včetně Jimiho Hendrixe, Fleetwood Mac, Davida Bowieho a mnoha dalších. Jejich jedinečný styl blues posluchače nejen uchvátí, ale i roztančí.

14. 1. 2023 - Mištes
Kapela Mištes působí v Ostravě a tvoří ji rozmanitá obsada muzikantů. Například sympatická zpěvačka Kateřina Klimková vystudovala Lidovou konzervatoř v Ostravě. Houslista Jiří Macháček je šéfredaktorem kulturní revue Protimluv a působí také v klezmerové kapele Mamalör. Také další muzikanti Mištes předvedli své instrumentální dovednosti – zejména akordeonista a kontrabasista svým hudebním projevem rovněž zaujali. Mištes hraje hlavně tradiční romské lidovky a židovské světské písně, známé pod označením klezmer. Protože i klezmer vstřebal v konkrétní fázi svého vývoje (ve čtyřicátých letech 20. století) řadu různých vlivů, neméně podstatné jsou v hudbě Mištes jazzové i swingové inspirace.

19. 1. - Střepy v medu
Zlínský alternativ/rock-band. Pozor - obsahuje střepy jazzu! Zpěv – Dagi, Basa – Radim, saxofon – Julian, bicí – Petr, klávesy – Mirka, kytara – Peter, zpěv hostující – Hanka.

25. 1. 2023 - M-Band Dr. Rudolfa Sochora
Těšit se můžete až na osmnáct muzikantů hrajících swing, bigbandové standardy, funk i autorské skladby, ale také například filmovou hudbu. A chybět by neměla ani zpěvačka.

Aktuální informace jsou k dispozici na facebookovském účtu klubu facebook.com/hudebnibazarostrava.

(hav, foto: m-band.cz)

Příbuzné články