Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět v Ostravě

Téma letošního ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět už nemohlo být aktuálnější. Už nějakou dobu se na nás valí jedna krize za druhou - válka na Ukrajině, inflace, energetická krize a v tuto chvíli lehce opomíjené změny klimatu, které se však dotýkají nás všech.  Otázka tedy zní: Jakou cenu má pro vás bezpečí?

A o tom bude dvacátý pátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Ostravě, který se uskuteční od 23. března do 31. března 2023.

Stejně, jako tomu bylo v minulých letech, i letos budou na diváky čekat nejen dokumentární filmy z celého světa, ale také diskuze se zajímavými hosty a doprovodný program, který potěší oko a polechtá chuťové buňky. Řeč je o již tradiční akci Ochutnáváme svět, která proběhne v Galerii Plato v sobotu 25. března 2023. Své kuchařské umění zde představí kuchtíci z nejrůznějších koutů světa a těšit se můžete na doprovodný program pro děti i dospělé, třeba v podobě Jednosvětové dobročinné jógy ve spolupráci se studiem Jogista. A kdo zavítá do Ostravy na diskuze? K filmu Překonat temnotu (27.3., Minikino) budou hosty následné debaty Miroslav Karas a Andreas Papadopulos z České televize. Politolog Pavel Šaradín se podělí o své zkušenosti a vědomosti po filmu Kuciak: Vražda novináře (27.3., Centrum Pant).

Hlavními promítacími místy budou pro tento rok Minikino Kavárna, Centrum Pant,
DK Poklad, Galerie PLATO a nově také ostravský Impact Hub. „Festival vždy patřil do centra Ostravy, čímž jsme umožnili divákům přecházet mezi jednotlivými filmovými projekcemi. Stále ale doufáme, že své diváky si dokumentární filmy najdou i v dalších částech města, takže to i letos vyzkoušíme v nově zrekonstruovaném kině v DK Poklad v Porubě,” říká hlavní organizátorka ostravského festivalu Jeden svět Kristýna Konczyna.

Příběhy, které vás osloví

Letošní festivalový ročník nabídne mnoho témat. Některá vám nedají spát, jiná pohladí na duši. Diváci se mohou těšit na premiéru očekávaného filmu Kuciak: Vražda novináře, který popisuje zákulisí vyšetřování vraždy mladého novináře a jeho snoubenky.

Snímek Je to jenom tvoje vina přináší příběhy žen, které se staly oběťmi domácího násilí. Pokud pokukujete po nějakém odlehčenějším tématu, těšit se můžete na dámskou road movie Ženy za volantem: Příběhy z cesty po Pamíru, která vás přenese na „střechu světa“ mezi neporušenou přírodu a její obyvatele. A na setkání dvou odlišných světů, městského a venkovského v podhůří Alp, se můžete těšit ve filmu Farmář a hipster. Chybět nemůže samozřejmě ani aktuální téma války na Ukrajině, které otevře celý ostravský festival filmem Východní fronta.

Podrobnosti o festivalu a materiály ke stažení najdete na webuhttps://jedensvet.cz/program 

(mabys, Zdroj: Jeden svět)

Příbuzné články