Národní zemědělské muzeum Ostrava ožije tradiční vinařskou akcí

Letošní šestý ročník vinařského festivalu Ostrava žije vínem nabídne 27. května 2023 dvě hudební scény, vinařské workshopy i talkshow o víně, soutěž o vinařské ceny a v neposlední řadě také prohlídku Národního zemědělského muzea a další doprovodný program. Novinkou je zhodnocení vín profesionálním degustátorem.

Pořadatelský tým Navínko představil 18 vinařství, která se sjedou do Ostravy z jižní Moravy a z rakouského Retzu. „Jsme moc rádi, že každý rok můžeme účastníkům představit i zajímavá zahraniční vína. Letos to budou vína z Gruzie, která se právem nazývá kolébkou vinařství.“ upřesňuje Hanka Vrublová.

Návštěvníky akce každoročně láká skutečnost, že roste takézájem známých vinařství představit svá vína na tomto největším vinařském festivalu na severní Moravě. V letošním roce se chystají přijet proslavená vinařství jako jsou např. Bílkovi, Obelisk, Špalek, Fučík, Arte Vini, Sedlák a další.

V ceně vstupenky je kromě samotného vstupu na akci také degustační sklenička s logem festivalu – pro mnohé už šestá do sbírky. Díky partnerství s Národním zemědělským muzeem je součástí vstupného také prohlídka muzea a zajímavé tematické workshopy o víně, které se uskuteční v inspirativním prostředí Galerie potravin. Dále pak hosté dostanou při vstupu welcome drink, katalog s přehledem nabízených vín a čip pro snadné placení. 

Na hosty festivalu čeká i skvělá gastronomie v podání restaurací Mlýn vodníka Slámy, Food Atelier Davida Valíčka a Pata Negra.

Novinkou letošního ročníku je hlasování o nejlepší víno v Genetrix Galerii vín. „Každý vinař nominoval své nejlepší víno a hosté si mohou těchto 18 vín ochutnat v malých vzorcích u každého vinaře, dozvědět se více o jeho charakteristice a výrobě a hlasovat pro svého vítěze.“, vysvětluje Lenka Grygarová. Kromě toho však všechna soutěžní vína zhodnotí také certifikovaný degustátor vín a vybere vítěze ze svého profesionálního pohledu. 

Celým dnem bude provázet moderátorské duo Monika Dudová a Kuba Ohnutek. Hudební program bude letos více akustický. Zahraje kytarové duo Minestrone a vystoupí violoncellové trio Osamělé Palačinky. Program v druhé hale bude patřit po celý den Cimbálové muzice Úsměv a tanečním vystoupením Folklórního souboru Hlubina.

V případě hezkého počasí bude možné se posadit a dát si víno i ve venkovní části muzea. 

Vstupenky je možné koupit v předprodeji do pátku 26.5.2023 v ostravských informačních centrech a také online na webu www.ostravazijevinem.cz. Na místě budou k dostání jen v omezeném počtu. (mabys, zdroj: Ostrava žije vínem)