Tři slavné světové muzikály budou v příštích měsících těšit Ostravany

Sezóna světových muzikálů se chystá v Národním divadle Moravskoslezském. Těšit se můžete třeba na díla jako jsou Oliver!, Chicago či Kinky Boots. Tuto hvězdnou trojici doplní komorní titul nazvaný Interview. Už nyní je k dispozici předplatné na příští divadelní sezónu.

První muzikálovou premiérou bude v Ostravě 5. října 2023 světový Oliver! Lionela Barta s libretem podle románu Charlese Dickense Oliver Twist. „Velmi dlouho jsme o titul usilovali. Vlastník práv vyžaduje jasné reference o kvalitě souboru, schvaluje inscenační tým, scénu, kostýmy i protagonisty, takže je to pro nás obrovský úspěch a zároveň závazek! Oliver! zároveň patří k nejnáročnějším muzikálovým titulům, je to pro nás zase výzva,“ těší se šéfka souboru Gabriela Petráková.

„Příběh sirotka Olivera Twista získal mnoha cenami ověnčenou muzikálovou podobu v roce 1960 v Londýně a záhy sklidil úspěch také na newyorské Broadwayi. Stejně slavná byla i jeho filmová verze. Prvního uvedení u nás se muzikál dočkal až na počátku nového milénia v Brně a ostravská premiéra bude teprve druhým nastudováním u nás. Dětští protagonisté nás provedou viktoriánskou Anglií od sirotčince, přes pohřební ústav, doupě loupežné bandy až do noblesního domu, kde Oliverovy trampoty končí nalezením rodinné lásky a bezpečí. Oliver! je jedním z celosvětově nejoblíbenějších klasických muzikálů, plný populárních a dodnes hraných melodií. A patří mezi tzv. rodinné muzikály – pobaví děti i dospělé,“ rozvedl Michael Prostějovský, který pro NDM upravil překlad Jiřího Joska.

Interview je původní muzikál s hudbou brněnského skladatele Zdeňka Krále. Libretista Tomáš Novotný a režisér a autor námětu Marek David jej vytvořili na míru Patricii Janečkové a Tomáši Savkovi. On je rozhlasový (značně vyčpělý) novinář, který zpovídá neznámou ženu ve studiu. Oba jsou přitom zprvu značně „zpruzení“ a nefunguje mezi nimi žádná chemie. Postupně se ovšem rozhovor vyvíjí, oba se otevírají a jejich vztah se mění… Diváci Interview uvidí od 1. prosince 2023 v komorním ostravském Divadle „12“.

Světoznámé Chicago bude mít premiéru 29. února 2024. Jazzový muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosseho pochází z roku 1975, nevídaného úspěchu se ale dočkalo až jeho novější broadwayské uvedení v roce 1996. Získalo šest Cen Tony, v New Yorku se hraje dodnes a má za sebou více než 10 000 repríz. Čeští diváci znají i filmovou verzi z roku 2002 s Catherine Zeta-Jones, Reneé Zellweger a Richardem Gerem. Vlastně tam nevystupuje žádná kladná postava. V chicagské věznici sedí kabaretní zpěvačky Roxie Hartová a Velma Kellyová za úkladné vraždy milence a manžela. Najímají si prohnaného právníka Billyho Flynna, díky jehož působivě podané obhajobě se obě ženy konečně dočkají velké slávy. Flynn z nich dokáže udělat oběti, které byly chlípnými muži donuceny k zoufalým zločinům. „Museli jsme si počkat, až uplynou tři roky od posledního uvedení muzikálu v jiném českém divadle a vlastník licence mj. opět spolurozhoduje o obsazení tří hlavních rolí,“ říká režisérka Gabriela Petráková.

Michael Prostějovský přeložil pro ostravský soubor muzikál Cyndi Lauperové a Harveyho Fiersteina Kinky Boots napsaný podle úspěšného filmu z roku 2005. Příběh je inspirován skutečným osudem obuvníka Charlieho Prince. „Muzikál je příběhem dvou kluků, které jejich rodiny nepřijaly. Jeden není údajně schopen vést rodinnou továrnu na boty, ale jako dědic musí, a druhý se velmi úspěšně živí jako drag queen (oblečením a vystupováním karikuje ženy), a to jeho rodina není schopna skousnout. Spolu ale začnou s úspěchem vyrábět boty, co udělají díru do světa! Muzikál se nese v lehkém příjemném hudebním kroku,“ přibližuje režisérka Gabriela Petráková. „Příběh je o přijetí člověka takového, jaký je on sám. Kinky Boots – to jsou symbolické boty, které změní svět a možná změní i Ostravu,“ připojil Michael Prostějovský. Muzikál bude mít premiéru 13. června 2024.

Další informace najdete na www.ndm.cz, už nyní je k dispozici předplatné na divadelní sezónu 2023/24.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto člena muzikálového souboru Tomáše Savky: ndm.cz)

Příbuzné články