Nejen skvělé divadlo, ale také besedy, film či hudba

Divadelní festival Dream Factory Ostrava, jehož 15. ročník začne ve čtvrtek 25. května 2023, nabídne kromě divadelních představení nejlepších tuzemských, ale třeba i slovenských souborů, také pestrý doprovodný program. Na některé akce je vstupné zdarma.

Výstava
Už nyní je kupříkladu k vidění výstava fotografií ve foyeru Nové radnice v Ostravě. Po celý květen během otvírací doby radniční věže zde naleznete fotky Lukáše Horkého pod souhrnným názvem DF / Dospívající festival Dream Factory. Vstup je mezi 9. a 19. hodinou zdarma.

Film
Přichystáno bude také několik netradičních filmových projekcí. V Porubě se můžete v rámci festivalu od čtvrtka 25. do soboty 27. května vydat do herny virtuální reality, kde na vlastní oči (i prostřednictvím dalších smyslů) okusíte svět člověka s depresí díky animovanému VR filmu Tmání. Jedná se o skutečně unikátní půlhodinový zážitek, který je přístupný všem od 13 let. Další filmovou podívanou, tentokrát již s živými herci a netradičně divadelním přístupem, nabídne v pondělí večer snímek Idiot z produkce Činohry Národního divadla. Obdobné spojení divadelně-filmového přístupu nabídnou v pátek 26. května v kinosále DK Poklad i Depresivní děti toužící po penězích. Jejich pandemická online inscenace (memento) MOR v roce 2020 zvítězila v mimořádné kategorii tehdejších Cen divadelní kritiky nazvané „divadlo z karantény“.

Besedy
Těšit se můžete také na dvě tematické besedy. V neděli 28. května herci Dejvického divadla spojí síly s šéfredaktorem týdeníku Respekt Erikem Taberym a budou mluvit spolu, ale především s návštěvníky o stavu naší společnosti, její nedávné historii a také o výhledech do budoucna. Beseda nazvaná Mluvme spolu se uskuteční v Centru PANT. Veškerý výtěžek ze vstupného na tuto besedu půjde ve prospěch ostravské neziskové organizace S.T.O.P., z.s.

V úterý 30. května večer se pak v kavárně Staré arény ke slovu dostanou režisérka Daniela Špinar, hudebnice Terezie Kovalová a sociolog Karel Pavlica. Beseda nazvaná Blízko od sebe je inspirována stejnojmenným tématem letošního ročníku. Hosté se v ní budou snažit dobrat toho, jak jsme na tom jako společnost, ale i jako jedinci se (sebe)přijetím a (ne)porozuměním. Tato beseda je pořádána ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a vstup je zdarma.

Koncerty
Po úterní besedě se pak můžete těšit na koncert Terezie Kovalové, která posluchače vezme na hudební průlet od historie až po současnost, od klasiky po vlastní tvorbu. Hudební bonus přihodí po svém představení Medvěd s motorovou pilou také Divadlo Na zábradlí ve středu 31. května večer. Máme se na co těšit!

Podrobné informace o doprovodném programu najdete na www.dfov.cz.

(hav, foto Terezie Kovalové: facebook.com/kovalovaterezie)

Příbuzné články