Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka nabídne nejen klasickou hudbu

Dalšího ročník věhlasného Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka začne už ve čtvrtek 1. června a potrvá celý měsíc. Na různých místech Moravskoslezského kraje se setkají rozhlasoví filharmonici ČR a Norska, klavírní virtuos světového formátu Christian Ihle Hadland nebo třeba české hvězdy klasické hudby. V programu lze vyčíst také zajímavé přesahy do jiných žánrů - jazzový večer s kvartetem Nikol Bókové, nositelky Anděla a čerstvé držitelky Ceny Jantar, nebo hudebně-taneční performance „Vrány“ s uskupením Holektiv a hudebnicí, skladatelkou Terezií Kovalovou. Festivalový crossover se uskuteční také v hukvaldském amfiteátru, kde zazní moravské lidové písně a Janáčkovo dílo v netradičním podání jedinečné cimbálové muziky Harafica a Moravské filharmonie Olomouc.

Podle pořadatelů se letos bude měnit prostředí festivalových koncertů a přibudou programy záměrně porušující zaběhnuté zvyklosti a tradiční role vybraných umělců. Například hobojista Vilém Veverka se představí jako moderátor a fotograf. Hned čtyř rolí se na festivalovém setkání propojujícím slovo s hudbou zhostí herec Jan Čenský. Sopranistka Kateřina Kněžíková se poprvé ujme pedagogické role v rámci festivalových Mistrovských kurzů. Naopak pedagožka pražské HAMU Sylva Smejkalová, rodačka z Ostravy, na MHF Leoše Janáčka ve světové premiéře představí svou novou skladbu „Linden leaves“ (Lipové listí).

„Špičkové symfonické koncerty odehrají mistr violoncella Daniel Müller-Schott se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a napříč světem oceňovaný klavírista Christian Ihle Hadland s Norským rozhlasovým orchestrem. V obou případech bude rozhlasové symfoniky řídit Petr Popelka označovaný za dirigentský objev posledních let,“ upozorňuje ředitel MHF Leoše Janáčka Jaromír Javůrek. Oba koncerty se uskuteční v Domě kultury Poklad v Ostravě - Porubě.

Silně emotivní zážitek podle Javůrka nabídne Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor se skvělými sólisty a dirigentem – prezidentem festivalu Tomášem Netopilem. Provedou Dvořákovu působivou kantátu Stabat mater v ostravské katedrále Božského Spasitele.

Za zcela výjimečný program v rámci festivalů klasické hudby napříč celou ČR lze označit violový recitál se sonátou Paula Hindemitha. Opomíjený, fašisty zatracovaný německý skladatel hudby „nové věcnosti“ (antiromantický hudební projev s pevnou rozumovou hudební konstrukcí a rytmickou motorikou)  navštívil opakovaně Ostravu. Jeho pobyty připomíná i „pamětní deska štamgasta“ v legendární restauraci U rady v Ostravě na Poštovní ulici. Letos festival uvede jeho Sonátu pro sólovou violu v podání Kristiny Fialové. Ta je označována za nejlepší českou violistku, což potvrzuje i řada jejích mezinárodních ocenění.

V kulisách chrámů, kostelů, klášterů i industriálních budov se v Ostravě, Hukvaldech, Opavě, Ludgeřovicích a Příboře rozezní i další jedinečné recitály, například „Varhany liturgické i světské“ Evy Bublové a „Klenoty české a německé varhanní hudby“ Pavla Svobody. Špičkové varhanní recitály jsou součástí Dní slezských varhan věnovaných památce loni zesnulého Františka Václava Lobkowicze, prvního sídelního biskupa Ostravsko-opavské diecéze.

Už zmíněné moderní hudební přesahy, tedy jazz a hudebně-taneční performance, se odehrají v netradičním prostředí. Zatímco jazzový večer je opět situován do Kompresorovny ostravského Landek Parku, performance proběhne v Národním zemědělském muzeu Ostrava v Dolních Vítkovicích. V dolnovítkovickém industriálním prostředí se diváci mohou těšit také na koncert „kouzelníka s klarinetem“. Právě tak je totiž označován Karel Dohnal, který je laureátem řady významných mezinárodních soutěží a koncertoval už po celém světě. Spolupracoval například s Tokyo String Quartet, hostoval jako první klarinetista v BBC Symphony Orchestra v Londýně a vystupoval s mnoha dalšími orchestry a soubory. Koncert se uskuteční v osvědčeném BrickHouse.

K dalším programovým „bonbónkům“ a zajímavostem bude patřit komorní koncert Wroclaw Baroque Ensemble, vynikajícího polského orchestru hrajícího na historické nástroje především skladby baroka a raného klasicismu. V krásném prostředí opavského kostela sv. Václava tato hudba nalezne ideální prostor pro své vyznění.

Tradičně atraktivní je program také v prostředí obory v Janáčkově rodišti v Hukvaldech - především oratorní večer Návrat Tobiáše s Adamem Plachetkou, ale i operní představení pro děti a s dětmi „Peřiny“ a „Perníková chaloupka“.

„Překvapením bude pro mnohé jistě Daniel Matejča. Houslista, který jako vůbec první Čech zvítězil v Eurovision Young Musicants – Evropské televizní soutěži mladých hudebníků. Čerstvě osmnáctiletý mimořádně talentovaný mladý muž, bude společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava a jejím šéfdirigentem Vasilijem Sinajskim zahajovat letošní ročník festivalu. V jeho podání uslyšíme Dvořákův Koncert pro housle a moll,“ přidává ředitel J. Javůrek pozvání do Divadla Antonína Dvořáka. Právě tam letošní MHF Leoše Janáčka první červnový den začne.

Spoustu dalších informací a tipů na výborné koncerty najdete na festivalových stránkách: https://www.mhflj.cz/ .

(hav, foto Daniela Müller-Schotta: mhflj.cz)

Příbuzné články