Léto v centru

Centrum PANT ve spolupráci s Černou loukou, Pavilonem a Minikinem Ostrava připravili bohatý kulturní program v centru města, který bude probíhat po celé léto.

Letošní ročník festivalu Léto v centru představí více než dvě desítky kulturních akcí, které se uskuteční v parku u letního bistra Pavilon na Černé louce. Připravena jsou letní kina, divadelní představení, koncerty, rodinné akce, tančírny a chybět nebude ani, již tradiční, táborák.

Záměrem festivalu je oživit centrum Ostravy v letních měsících, během kterých mají lidé ve zvyku spíše odjíždět pryč.

Zahájení Léta v centru proběhne 3. 6. formou dětského dne. Od 13 hodin budou připraveny nejrůznější aktivity pro děti – hry bez hranic, malování na kamínky, zdobení sušenek, překážková dráha… na tomto dni se podílejí také IKEA Ostrava, VZP a SVČ Korunka.

Rodinné akce budou během léta celkem tři, kromě dětského dne se můžete těšit též na tradiční švédský Midsommar (24. 6.) a na Španělský den (30. 8.). Tyto dvě akce budou součástí celoročního projektu Tváře Evropy.

Midsommar – slavnost má původ v pohanském svátku Lugnasad zasvěcenému bohyni slunce a plodnosti. My si jej představíme bohatým programem, který vychází přímo ze švédských tradic. Pod slavnostně vyzdobenou „májkou“ (jedním z hlavních symbolů) bude probíhat množství her pro děti i dospělé, švédské tance i muzika, budete si moci vyrobit či koupit květinový věneček a jako zakončení dne máme přichystáno první letní kino – Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda. Na Midsommaru spolupracují Skandinávský dům, sbor SIST, švédská ambasáda a IKEA Ostrava.

Letní kina promítneme pravidelně každé úterý, připraveno je celkem devět kultovních snímků od Pulp Fiction po Top Gun, jako předskokan španělského dne budou dva poslední snímky věnovány španělské tvorbě – filmy Divoké historky a Perfektní den diváky naladí na závěr léta. Dramaturgii letního kina má na starosti Minikino Ostrava, které souhlasilo se spoluprací na letošním ročníku Léta v centru.

Chybět nebudou ani koncerty. Ve čtvrtky vás čekají zážitky nejrůznějších hudebních stylů. Na dramaturgii hudební části spolupracujeme s Vadimem Windy, který propojil Léto v centru s projektem Večery v parku – multižánrovým hudebním festivalem, autorskými večery talentovaných skladatelů, hudebníků a zpěváků, který se odehrává již několikátým rokem na mnoha scénách v parcích po celém Česku, letos také v ostravském parku na Černé louce. A to hned ve čtyřech termínech – 22. 6., 3. 8., 17. 8. a 31. 8. Dalšími hudebníky budou Thom Artway, který přijede se svým sólovým projektem, elektro duo Hello Marcel, které si získává srdce nejrůznějších publik citem pro chytlavý beat a texty skrývající zábavu i ponaučení. Vystoupí také slovenské DJ duo MALALATA – je synonymem pro jedinečnou fúzi balkan beats, gypsy music, reggae a world music. Dvojice slovenských DJs spojuje tyto rytmy do osobitých setů, které doplňuje o nespoutanou a nakažlivě energickou performance.

Tento pravidelný program doplní dvě divadelní představení. První bude z ostravské produkce – Dvě čárky (28. 6.), komorní inscenace pro dvě herečky (Anna Bangoura a Karolína Hýsková) tematizuje obavy z těhotenství a vyrovnání se s nastupující sexualitou. Druhé divadlo dorazí z Pardubic, bude jím Divadlo Tří s autorskou inscenací Schrödingerova kočka, ve složení Tomáš Novotný, Ladislav Marek, Lukáš Udržal a Veronika Malá (28. 7.) – Je ta kočka živá, nebo mrtvá? Přesvědčíme vás, že kvantová fyzika je vlastně sranda. Pocta všem vědcům, kteří to v životě neměli jednoduché.

Chybět nesmí ani tančírna, a to swingová (10. 6.) součástí které bude i Swinguj za jeden den – workshop základů Lindy Hopu pro úplné začátečníky.

Chceme dát také najevo, že kultura není zadarmo, rozhodli jsme se proto v letošním roce zavést vstupné za symbolickou cenu 100 Kč, které bude vybíráno (nikoli vymáháno) na všech akcích, kromě těch rodinných, tedy mimo Zahájení Léta v centru (3. 6.), Midsommar (24. 6.) a Španělský den (30. 8.).

A nelze zapomenout také na oblíbený táborák každou středu od 17 hodiny!

Souhrnný program a popis jednotlivých akcí najdete na webu festivalu www.letovcentruostrava.cz

(sd, Zdroj: TZ Cemtrum Pant)

Příbuzné články