Malá Kodaň letos znovu ožije

Nový ostravský fenomén, který se jmenuje Malá Kodaň, je letos díky sbírce zachráněný a za pár dnů můžete znovu zažít atmosféru letní pohody, koncertů, tančíren, trhů a snad i letního kina. Vše bude probíhat celé léto o víkendech téměř v centru Ostravy na náplavce u řeky Ostravice a v okolí pěší zóny na ulici Kostelní. Na co se můžeme těšit, na to už nám odpovídá spolumajitel klubu DOCK Jan Jůzl.

Pro ty, kteří ještě Malou Kodaň v centru Ostravy nenavštívili, zavzpomínejte, jak to vlastně začalo.

Je pravda, že s tímto názvem přišel zhruba před 8-10 lety mladý architekt Ondřej Vysloužil, protože mu toto zákoutí Ostravy připomínalo Kodaň. V té době to taky vypadalo trochu jinak. Některé staré domy už tady dnes nejsou. Poprvé jsem tento název slyšel v rámci Pecha Kucha night, kde tento projekt představoval. Shodou okolností to bylo v době, kdy jsme zde začínali s budováním klubu Dock. V té době Cooltour organizoval v místech, kde dnes připravujeme pěší zónu, sousedské slavnosti - zažít Ostravu jinak. My jsme tenkrát ještě nebyli otevřeni, ale doslova v prachu jsme otevřeli galerii a na paletách jsme mačkali ovocné šťávy. Lidé měli možnost díky této akci poprvé znovuobjevit tuto část Ostravy.

Zdá se, že jste mediální tváří projektu, přestože nepocházíte z Ostravy?

Je to jednoduché, ostatní společníci svou tvář neradi ukazují, tak vystrkují všude mě“, říká se smíchem. My jsme tady zhruba před osmi lety otevřeli takovou večerní kavárnu. Od začátku jsme měli malé pódium, kde jsme celkem často pořádali večerní koncerty. Tohle místo jsme si vyhlédli docela náhodou. Chtěli jsme být u řeky. Toto místo má svoje kouzlo, které je v Ostravě jedinečné a připomíná podniky, které jsme viděli třeba v Berlíně. Budova, ve které je dnes klub Dock, má zajímavou historii. Původně v něm byla čokoládovna Zett, pak sloužil jako prádelna. V 90tých letech tady byly podniky jako Tančírna, Prostor a další, do kterých jsem chodil ještě jako student. Jirka Zahuta z Hudebního bazaru mě vycvičil, jak organizovat koncerty. V tom vidím pro sebe velké kořeny, kdy jsem začal mít Ostravu rád, protože jinak se mi tady nelíbilo. Já pocházím ze Zlína a díky těmto podnikům a legendárnímu Černému pavoukovi jsem vlastně zůstal v Ostravě.

Zpátky k Malé Kodani. Zkuste ten projekt přiblížit.

Nechci mluvit za Ondru Vysloužila, který tady tu oblast pojmenoval. Jde o část pěší zóny od Hudebního světa po ulici Kostelní ke kostelu svatého Václava. Takže jde o malou oblast kolem nábřeží se starou zástavbou. Je tady most, řeka, historický kostel a staré budovy, takže spíše chtěl poukázat na zajímavou oblast, kam by lidé mohli začít chodit, a která by mohla plnit účel trávení volného času a korzování On toto místo pojmenoval a poukázal na ně. My ostatní už jsme to dokonali.

Na internetovém crowdfundingovém portále Hithit jste požádali o finanční podporu 200 tisíc na financování služby přeznačkovávání objízdné trasy. Jedno přeznačkování stojí 15 tisíc na jeden víkend. Celá finanční částka se sešla během několika dnů, někteří dárci darovali i 25 tisíc, to je skoro neuvěřitelné. Příští rok tady snad bude trvalé značení, které by tu pěší zónu umožňovalo vytvářet vysunutím jedné značky.

Úplný začátek byl takový, že já jsem dal na Fb stránky Docku dotaz, jak by se lidem líbilo, kdyby ten kousek nábřeží fungoval jako pěší zóna s občasnými trhy. S tím se pojí uzávěrka silnice. Ta tady byla dříve často kvůli rekonstrukcícm, takže lidé tento prostor zabydlovali sami od sebe, aniž by někdo musel něco organizovat. My jsme k tomu občas přidávali malé koncerty, takže pěší zóna už tady fungovala během rekonstrukčních let. Když jsem se seznámil s Michalou Halfarovou, která organizuje Trhy, co se hledají, tak jsme si řekli, že by bylo krásné mít na nábřeží i trhy. Jí se to taky líbilo a z toho důvodu jsme se zeptali na Facebooku, jak by se tam lidem líbila pěší zóna. To mělo bez jakékoli propagace obrovskou odezvu, několik tisíc reakcí a sdílení, že se nám druhý den ozvali zastupitelé z Městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, že by rádi takovou věc podpořili. 

Na co se letos můžeme těšit?

Každý pátek od 7. července do 17. září od 18 hodin budou vyvezeny značky, které vyznačí objízdnou trasu části Havlíčkova nábřeží. Bezpečná pěší zóna tady bude vždycky až do neděle do 20 hodin., takže celkem 11 víkendů. Každý pátek, bude‑li dobré počasí, připravujeme koncerty místních kapel. V sobotu dopoledne by měly třikrát až čtyřikrát proběhnout Trhy, co se hledají. Na sobotní odpoledne se domlouváme s externími organizátory, kteří připravují taky nějaké kulturní akce, letní kina, případně nějaké bazary, tančírny, sportovní aktivity. V neděli chceme nechat naprosto volnou klidnou pěší zónu u řeky.

Po každé podobné akci zůstává spousta nepořádku. Jak to řešíte?

Aby nám a jiným podnikům neodcházeli lidé se sklem a drinky, tak jsme zavedli vratné obaly, protože kelímky, to byla katastrofa. Věděli jsme, že po sobě nechceme nechávat tolik odpadu. Tak jsme se domluvili ještě s Loděnicí a Pavilonem na Černé louce, které mají stejné vratné kelímky. Lidé můžou korzovat a vrátit zálohované kelímky kdekoli na těchto třech místech a krásně to funguje. 

Když už jsme to nakousli. Tento projekt připomíná Stodolní. Je to ulice, kde se lidé chodí bavit. Vidíte v tom nějakou paralelu?

Na Stodolní ulici se lidé stále chodí bavit. Pořád tam jsou solidní podniky. Někteří návštěvníci se po týdenní práci potřebují trochu vyblbnout, tak tam zajdou a baví se. Pro určitý typ lidí to splní svůj účel. My jsme chtěli být o kousek dál, a i když ten dům tady má velkou historii, tak tady nikdo nechodil. Tohle bylo úplně zapomenuté místo, tak jsme si říkali, že tady zkusíme přitáhnout pár lidí. A Stodolní je krásný příklad toho, že když to začne fungovat kulturně, shromažďují se kolem lidé, které to tam baví. Tenkrát to byli spíš umělci, intelektuálové a studenti. Vedle legendárního Černého pavouka byl cofee shop a další podniky. Pak se to ale zvrtlo, celá ulice tak nějak zkomerčněla a kultura se vytratila. To bychom na nábřeží dopustit nechtěli. My jsme otevření všem, nemáme vyhazovače, doufáme, že naše klientela ty ostatní trochu převychová. Stodolní měla tu smůlu, že tam je možnost otevřít spoustu podniků na malém prostoru, ale tady na nábřeží není tolik místa. Tady je představa, že vznikne spíše takové kulturní centrum do pohody. Během dne kavárny, večer koncerty.

Předběžný program pěší zóny Malá Kodaň
7. 7. Pá Marcela Kučová & Jiří Šoltis
7. 7. Pá Alex Kelman
14. 7. Pá Bára Zmeková
21. 7. Pá Qai
22. 7. So Trhy, co se hledají
22. 7. So New Kids On The Dock
28. 7. Pá CHOPS
29. 7. So Docking
4. 8. Pá Everyday Friday
5. 8. So Trhy, co se hledají
11. 8. Pá MY DVA TRIO
18. 8. Pá Adan Sanchez Band
19. 8. So Trhy, co se hledají
25. 8. Pá Ostravské dny
1. 9. Pá Mamalör
8.–9. 9. Pá, So Setkání kytaristů
Nedělní tančírny a workshopy
Sobotní letní kina

(red)