Ostrava se chystá na folklorní týden s několika zahraničními hosty

Oblíbený ostravský festival Folklor bez hranic se blíží. Letos se už pětadvacátý ročník bude konat od pondělí 14. až do pátku 18. srpna 2023. Těšit se můžete nejen na domácí soubory, ale také folklorní uskupení ze Slovenska, Francie či dokonce z Kostariky a Číny. Tančit se bude v pěti ostravských obvodech a v pátek bude festival zakončen na Slezskoostravském hradě.

„Ostravské ulice roztančí a rozehraje přes 20 folklorních souborů. Ze zahraničních souborů bych rád vypíchnul FS Topľan, který na festival přiveze oblíbený slovenský folklor,“ uvádí ředitel festivalu Lukáš Pavlík. „Nebude ale nouze ani o exotickou kulturu, kterou k nám přivezou soubory z Francie, Kostariky a Číny.“

V pondělí v 15 hodin rozehraje centrum Ostravy cimbálová muzika. O půl hodiny později se vydá krojovaný průvod od náměstí Dr. Eduarda Beneše přes ulici Zámecká na Masarykovo náměstí, kde na diváky od 16 hodin čeká zahajovací festivalový koncert. V úterý se soubory představí na Náměstí Ostrava Jih a ve středu na Mariánském náměstí. Čtvrtek bude patřit folkloru na Hlavní třídě v Porubě. V pátek festival vyvrcholí půldenním programem na Slezskoostravském hradě. “Dětské soubory se již tradičně představí od 15.30. V 18 hodin pak zakončíme festival koncertem všech dospělých kolektivů,” dodává Pavlík.

Festival při svém 25. ročníku zavzpomíná na svou historii a cestu, kterou ušel. Ohlédnutí za předchozími ročníky letos doplní i fotovýstava, která společně s festivalem poputuje jednotlivými obvody,” komentuje PR manažerka Irena Andrašková. S předchozími ročníky festivalu se mohou Ostravané seznámit také celý srpen na interaktivní výstavě ve foyer Nové radnice.

Všechny podstatné informací o festivalu naleznete na www.folklorbezhranic.cz. Můžete si zde také přečíst medailonky některých z vystupujících či praktické informace.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: folklorbezhranic.cz)

Příbuzné články