I vy můžete zažít prvorepublikovou noblesu díky První republice s vůní kávy

Zahrada Radniční restaurace v Komenského sadech se i letos ponoří na jeden den do lesku a noblesy první republiky. Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV) pořádá 12. srpna od 14:00 do 21:00 hodin třetí ročník happeningu s názvem První republika s vůní kávy.

První republika se stala synonymem pro dobu, kdy se dbalo na krásné oblečení, chování dle etikety i na společenský život na vysoké úrovni a program akce s atmosférou noblesních dvacátých let je nabitý zajímavostmi. Pro návštěvníky je připravena například přehlídka dobové městské módy, plavek i večerních toalet. Náladu první republiky podpoří mimo jiné také houslista, květinářka, věštkyně, podomní prodejci nebo malíř.

Koncertovat letos bude kapela Gangsters of Swing Orchestra se svými swingovými peckami, které nenechají v klidu žádného tanečníka nebo klavírní uskupení 88 TWICE, hrající převážně jazzovou muziku. Dalším hostem pak bude Swingville, komunita tanečníků swingových tanců. Největším tahákem bude určitě Ondřej Havelka se svými Melody Makers a skladbami ikon první republiky“ sdělil Dominik Beneš, dramaturg CKV.

Před Radniční restaurací se představí autoveteráni, připravena jsou i soutěžní stanoviště pro děti, kde mohou usvědčit pachatele pomocí identifikace nebo daktyloskopie. Pro zájemce je připravena jízda drožkou se spřežením starokladrubských koní.

Prosíme návštěvníky, aby na slavnost přišli v dobovém oděvu. Loni se tato myšlenka ujala.  Dámy a pánové v kloboučcích, rukavičkách a oděvech v duchu doby francouzské elegance a anglické jednoduchosti, působili opravdu noblesně. Pro tyto dobově oděné návštěvníky máme připraveny losy, díky kterým mohou vyhrát drobné dárky městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz,“ prozradila Marcela Mrozková Heříková, ředitelka CKV.

Na zahradní slavnosti První republika s vůní kávy nebudou chybět ani dobová jídla. V polní kuchyni proběhne ukázka proviantní přípravy jídla v polních podmínkách. Menu dělnické kuchyně zahrnuje mimo jiné dršťkovou polévku, kotlíkový guláš s chlebem, klobásu na grilu, utopence, chléb se škvarky a meltu. Radniční restaurace pod taktovkou šéfkuchařeJozefa Golise nabídne mimo jiné třeba zvěřinovou paštiku, telecí řízek, kynuté borůvkové knedlíky nebo lívance s tvarohem. A všude se samozřejmě ponese vůně kávy.

PROGRAM:

14:00 Koncert 88 Twice

14:30 Jen pro ten dnešní den: Módní přehlídka městské módy a plavek

14:45 Slavnostní zahájení programu s představiteli městského obvodu Moravská

15:00 Koncert Gangsters of Swing Orchestra

15:45 Jen pro ten dnešní den: Módní přehlídka večerních toalet

16:00 Kavárenský ruch: Houslista, květinářka, věštkyně, podomní prodejci, cajdrnožky, malíř

16:15 Koncert Gangsters of Swing Orchestra

17.30 Koncert 88 Twice

18:00 Slosování vstupenek dobově oděných návštěvníků

18:15 Představení autoveteránů

18:40 Swingville: Tanec před zahradní restaurací

19:00 Koncert Ondřeje Havelky and his Melody Makers

Info na www.ckv-ostrava.cz

(sd, Zdroj: TZ CKV Ostrava)

Příbuzné články