Cipísek, permoníci, Šťastný princ i děvčátko Momo

Ostravský Dům umění patří až do 1. října 2023 pohádkám. Najdete zde výstavu nazvanou Ilustrátoři s očima dítěte. Ta je určena zejména dětem a jejich doprovodu. Interaktivní výstava seznamuje hravou formou s krásnými knižními ilustracemi a pobízí k rozvíjení kreativity přímo v prostoru galerie.

Výstava představuje výběr přibližně třicítky ilustrací ze sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě určených pro dětského čtenáře, které byly vytvořeny technikami, jako jsou například akvarel, tempera, pastel nebo tuš. Součástí výstavy jsou interaktivní a relaxační zóny s tvůrčími úkoly, v nichž si děti mohou hrát, tvořit, číst si, bavit se, odpočívat, rozvíjet své smyslové poznání i svou kreativitu.

„Výstava obsahuje celkem šest interaktivních zón inspirovaných vystavenými díly pěti českých ilustrátorů ze sbírky GVUO. Snažily jsme se vymyslet takové úkoly, aby rozvíjely touhu dětí po smyslovém poznávání a probouzely v nás dobro. Motivujeme děti k zábavě, ale i ponaučení, které se vyskytuje právě v knížkách pro děti,“ vysvětlila Jana Sedláková, lektorka GVUO.

Děti se mohou nechat inspirovat úkoly, jako například vymysli vlastní pohádku inspirovanou ilustracemi Jana Provazníka, nakresli uhlím permoníka, zachyť let pírka na papír, uspořádej písek a kamínky do vlastních obrazců v naší zenové zahrádce, zahraj si na zvonkohru, vymysli dobré skutky, kterými potěšíš blízké, až odejdeš z galerie, přivoň si k bylinkám a namaluj je, pomocí barevné folie rozvesel ilustraci Šťastného prince, vyťukej rytmus nebo písničku na dřívka, spravedlivě rozděl korálky (pomyslná zrníčka) mezi slepičku a kohoutka, pootočením klíčku rozhýbej mechanického kohoutka a užij si jeho radost z pohybu, nakresli světelným perem květ života nebo najdi zvířátka na ilustracích Radka Pilaře.

Pokud budete tvořením a fantazírováním už příliš unavení, můžete si odpočinout v relaxační zóně a poslechnout si zvukovou nahrávku příběhu Šťastného prince nebo se ponořit do pohádkových knížek, jejichž nádherné ilustrace vás ve výstavním sále obklopí,“ uzavřela Zuzana Grulichová, lektorka GVUO.

Na výstavě si můžete prohlédnout knihy: Václav Čtvrtek, Vladimíra Frýbová / Obrázky z lesa Řáholce; Michael Ende / Děvčátko Momo a ukradený čas; Václav Fischer / Hádej, hádej, neprohádej!; František Halas / Před usnutím; Joel Chandler Harris / Rozprávky strýčka Rémuse; Marie Majerová / O slepičce a kohoutkovi; Vojtěch Martínek / Svět kouzel a divů; Božena Němcová / Perly pohádek Boženy Němcové; Alois Sivek / Ze Slezské domoviny: pohádky a pověsti; Oscar Wilde / Šťastný princ.

Další informace najdete na www.gvuo.cz.

(hav, foto: gvuo.cz)

Příbuzné články