Festival Folklor bez hranic Ostrava slaví čtvrtstoletí. Ostravské ulice roztančí český, slovenský, čínský, polský a kostarický folklor

Festival Folklor bez hranic Ostrava letos oslaví čtvrtstoletí. Ve dnech 14. až 18. srpna se ostravskému publiku představí nejen domácí soubory, ale také folklorní kolektivy ze Slovenska, Polska, Kostariky, Francie a Číny. Zatančí v pěti ostravských obvodech a v pátek festival zakončí na Slezskoostravském hradě.

Návštěvníci se letos kromě ostravských stálic mohou těšit na pět zahraničních kolektivů. „Ostravské ulice roztančí a rozehraje přes dvacet folklorních souborů. Ze zahraničních souborů bych rád vypíchnul FS Topľan, který na festival přiveze oblíbený slovenský folklor,” říká ředitel festivalu Lukáš Pavlík. “Nebude ale nouze ani o exotickou kulturu, kterou k nám přivezou soubory z Francie, Kostariky a Číny.“ Festival postupně navštíví pět ostravských obvodů.

V pondělí v 15 hodin rozehraje ulice Ostravy cimbálová muzika Slezan. V 15.30 se vydá krojovaný průvod od náměstí Dr. Eduarda Beneše přes ulici Zámecká na Masarykovo náměstí, kde na diváky od 16 hodin čeká zahajovací festivalový koncert.” V úterý se soubory představí na Náměstí Ostrava Jih a ve středu na Mariánském náměstí. Čtvrtek bude patřit folkloru na Hlavní třídě v Porubě. V pátek festival vyvrcholí půldenním programem na Slezskoostravském hradě. „Dětské soubory se již tradičně představí od 15.30. V hudebním programu od 17 hodin se představí Cimbálová muzika Grunt. V 18 hodin pak zakončíme festival koncertem všech dospělých kolektivů,” dodává Pavlík.

Festival při svém 25. ročníku obohatí program o vinnou degustační zónu ve spolupráci s Navínko. „Víno a folklor k sobě neodmyslitelně patří, proto bude festival v pondělí, čtvrtek a pátek žít vínem,” komentuje PR manažerka Irena Andrašková. K oslavě čtvrtstoletí zavzpomíná festival také na svou historii a cestu, kterou ušel, skrz interaktivní výstavu ve foyer Nové radnice.

V rámci festivalového programu Spolu bez hranic i letos festival nabídne program seniorům v domovech Sluníčko a Slunečnice. Dále navštíví Centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek a Lázeňskou kolonádu Klimkovice.

Festival vzniká za podpory Statutárního města Ostrava a městských obvodů Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih, Ostrava-Poruba, Mariánské Hory a Hulváky a Slezská Ostrava a také Ministerstva kultury. Nemohl by vzniknout ani bez jeho partnerů, kterými jsou: Navínko, Rádio Blaník, Truhlářství a sklenářství Hranol, Kudrlinka, Diamo, Kofola, Program, Náš včelín, LP catering & events a další.

Více informací o festivalu naleznete na www.folklorbezhranic.cz.

(sd, Zdroj: TZ Folklor bez hranic)

Příbuzné články